15 korai figyelmeztető jele annak, hogy daganatos sejtek lehetnek a szervezetedben!

Napjainkban a rákos megbetegedések miatt történő halálozások aránya rendkívül magas. A genetikai hajlamon kívül számos más tényező is hozzájárulhat ezeknek a betegségeknek a kialakulásához.

A kutatók és szakemberek már rengeteg vizsgálatot végeztek a témában, de még mindig nincs végső megoldás a rákos megbetegedésekre. Ezért nagyon fontos, hogy ha bármilyen gyanús tünetet észlelsz magadon, azonnal fordulj orvoshoz.

Az alábbi jelek rákre utalhatnak:

1. Drasztikus változások a székletben: Ha a széklet gyakorisága vagy állaga hirtelen megváltozik, különösen ha hosszú ideig tartó hasi fájdalom vagy hasmenés is kíséri, érdemes szakemberhez fordulnod.

2. Húgyúti problémák: Fájdalom vagy kellemetlen érzés vizeléskor, valamint véres vizelet esetén akár prosztata problémákra is utalhat.

3. Fekélyes elváltozások: Ekcémás foltok vagy pattanások a bőrön, szájüregi problémák, amelyek hosszú ideig nem gyógyulnak és fekélyes sebekké alakulnak.

4. Vérzés: Vizeletben, székletben, köpetben vagy orrvérzés esetén. Mindez természetesen csak akkor aggasztó, ha hosszú ideig fennáll a probléma.

5. Csomók: A bőr alatt megjelenő kemény csomók akár rákos megbetegedésre is utalhatnak. Érdemes szakemberhez fordulnod.

6. Emésztési zavarok: Krónikus és tartós emésztési zavarok, nyelési nehézségek és fájdalom esetén is fontos szakember segítségét kérned.

7. Anyajegyek, foltok: Ha bármilyen anyajegy vagy folt jelenik meg a testeden, ami furcsán néz ki, viszket vagy fáj, azonnal orvoshoz kell fordulnod.

8. Indokolatlan szőrnövekedés: Ha olyan helyeken is megjelenik erős szőrnövekedés, ahol nem lenne szokásos, például az arcon vagy a kézfejen, érdemes szakember segítségét kérned.

9. Bőrelváltozások: Bőrpír, sárgás vagy barnás elváltozások megjelenése lehet enyhe bőrbetegségek, de akár bőrrák jele is lehet.

10. Tartós fájdalom: Állandó vagy rendszeresen visszatérő erős fejfájás vészjósló lehet.

11. Láz: Hosszú ideig tartó láz, ami látszólag indokolatlanul magas, az immunrendszer gyengülésére, de akár rákos megbetegedésre is utalhat.

12. Gyengeség: Hirtelen súlyvesztés és általános gyengeség komolyabb betegségre utalhat.

13. Köhögés: Hosszantartó erős, váladékos köhögés légúti problémákra, gége- vagy tüdőrákra is utalhat.

14. Hirtelen begyulladó nyirokcsomók: Ha a nyirokcsomók hirtelen begyulladnak vagy érzékennyé válnak, mindenképpen fordulj szakemberhez.

15. Állandó fáradtság: Ha eleget pihensz és alszol, de mégis állandóan fáradtnak, álmosnak és erőtlennek érzed magad, keresd fel a szakembert.

Mindezek az tünetek utalhatnak rákos megbetegedésekre, ezért soha ne hagyd figyelmen kívül őket. A korai felismerés és kezelés nagyon fontos a sikeres gyógyulás szempontjából.