24 órával előtte küldi a test ezeket a jeleket – Ilyen a szívmegállás nőknél

24 órával előtte küldi a test ezeket a jeleket – Ilyen a szívmegállás nőknél

Magyarországon a kardiovaszkuláris megbetegedések száma az Európai Unióban a harmadik legmagasabb, és ezek gyakran halálos kimenetelűek. Bár a szív- és érrendszeri problémák túlnyomórészt a férfiakat érintik, komoly egészségügyi kihívást jelentenek az ország számára.

Évente átlagosan 15 ezer szívinfarktus fordul elő Magyarországon, és sajnos közel 40 százalékuk halállal végződik. Ez azt jelenti, hogy a lakosság jelentős része kockázatot hordoz a szív- és érrendszeri betegségekre. Azonban a legaggasztóbb tényező az, hogy az ilyen típusú szívmegállások rendszerint váratlanul és minden előrejelzés nélkül következnek be. Évente 20-25 ezer szívhaláleset történik csak Magyarországon, ami naponta átlagosan 70 embert érint. Ezért sürgősségi ellátást igénylő krízissé teszi a szív- és érrendszeri problémákat, amelyek az egész társadalmat érintik.

A kardiovaszkuláris egészség javítása érdekében országos intézkedésekre és társadalmi odafigyelésre van szükség. A rendszeres egészségügyi ellenőrzések, az egészséges életmód és a dohányzásról való leszokás kulcsfontosságúak lehetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az egészségügyi intézmények és a közegészségügyi szakembereknek is fontos szerepük van az oktatás és a tudatosság növelésében. A szív- és érrendszeri problémák felügyelete hosszú távú erőfeszítéseket és társadalmi összefogást igényel, mindenki számára fontos ebben a folyamatban részt venni annak érdekében, hogy megvédjük a lakosság egészségét.

A hirtelen szívmegállás hirtelen abbahagyja a szív normális működését, ezáltal megszűnik a vér pumpálása a testben. Olyan betegségek, mint a koszorúér-betegség, a kardiomiopátia vagy a szívbillentyű-betegség, növelhetik a szívmegállás kockázatát. Gyakran nem ad előzetes figyelmeztető jeleket, és váratlanul, hirtelen történhet, ami ájuláshoz, eszméletvesztéshez és akár halálhoz is vezethet. A szívmegállás jellemző tünetei a következők:

– Szapora pulzus

– Szédülés

– Mellkasi fájdalom

– Légszomj

– Zihálás

– Hányinger és/vagy hányás

Fontos hangsúlyozni, hogy a szívmegállás azonnali orvosi segítséget igényel, és az újraélesztés (a szív újraindítása) az esetekben életmentő lehet. A tudatosság és a megfelelő intézkedések a szívmegállás esetén kulcsfontosságúak a túlélés szempontjából.

Ez egy életveszélyes helyzet, amely azonnali sürgősségi ellátást igényel. A korai beavatkozás és a mellkaskompresszió alkalmazása jelentősen növeli a túlélés esélyeit, és sürgősen hívni kell a mentőket a 112-es telefonszámon. Kiemelten fontos, hogy az újraélesztést 3-5 percen belül megkezdjék. Egy friss tanulmány szerint az emberek több mint felénél, akik hirtelen szívleállást tapasztaltak, volt legalább egy figyelmeztető tünete 24 órával az esemény előtt. Ezek a tünetek közé tartozhatnak a légszomj, mellkasi fájdalom és fokozott izzadás. Nőknél leggyakrabban a légszomj jelentkezik, míg férfiaknál a mellkasi fájdalom a gyakoribb tünet. Fontos megjegyezni, hogy azok számára, akik súlyos szívbetegségben szenvednek, a váratlan légszomj a nőknél háromszorosára növeli a hirtelen szívleállás kockázatát, míg a férfiaknál a mellkasi fájdalom ugyanezt a kockázatot duplájára emeli.