5 figyelmeztető jel, amely idő előtt jelezheti a szívmegállást, akár hetekkel előbb is

Az emberek általában úgy gondolják, hogy a szívmegállás teljesen váratlanul következik be, és nincsenek előjelei. Azonban már hetekkel előtte is lehetnek jelek, amelyekre figyelni kell.

Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont orvosa elmondta, hogy valójában vannak előzetes tünetek a szívmegállásra.

A szívmegállás korai jelei

Korábbi tanulmányokban már említették, hogy az akut szív- és érrendszeri eseményeknek lehetnek bizonyos előjelei, akár hetekkel korábban is. Ezért nagyon fontos, hogy beszéljünk róla és tovább kutassuk ezt a területet.

Az American Heart Association Circulation című szaklapban megjelent publikáció szerint az esetek közel 54%-ában, a sporttal kapcsolatos szívmegállásnak előzetes tünetei voltak, és ezek közül legalább egy tünet már négy héttel korábban is jelentkezett. Az érintett sportolók 30%-a mellkasi fájdalmat, légszomjat, teljesítményromlást, remegést és ájulást tapasztalt a támadás előtt.

Egy 2016-ban megjelent Annals of Internal Medicine című cikk szerint nem csak a sportolók esetében jelentkeznek ilyen tünetek, hanem középkorú emberek esetében is. Ezek a figyelmeztető jelek részben specifikusak és gyakran orvoshoz forduláshoz vezetnek. Azonban az általánosabb és kevésbé egyértelmű jeleket is komolyan kell venni, különösen a koszorúér-betegséggel, magas vérnyomással, koleszterinszinttel, cukorbetegséggel, elhízással és dohányzással élőknek.

Azonnal mentőt kell hívni

A “hirtelen szívhalál” terminus technicus egy speciális esetet jelent, amely szinte minden előjel nélkül következik be. Az idézett hivatkozás szerint az érintettek azonban bizonyos tüneteket is észlelnek előtte. A legtöbb esetben a halál előtt “rosszindulatú ritmuszavar” lép fel, mint például a kamrafibrilláció és a kamrai tachycardia. Egy másik részben pedig a koszorúerek valamilyen strukturális elváltozása vagy rendellenessége áll fenn.

A hirtelen szívmegállást elektromos zavar okozza a szívében, amely azonnali megállást eredményez, így a vér sem jut az agyba és az életfontosságú szervekbe. A halál pár percen belül bekövetkezhet, ha a szívritmust nem sikerül visszaállítani. Sajnos ez a drámai esemény csak néhány esetben okoz előzetes tüneteket, sok ember esetében pedig nincs korábbi jelzés. A magyar felmérések szerint sok beteg vár a segítségkérésben, pedig ha nyomó jellegű mellkasi fájdalom nem múlik el 5 percen belül, azonnal mentőt kell hívni. Emellett a segélyhívó diszpécser már a mentő kiérkezése előtt telefonon is tud segíteni a beteg környezetének az újraélesztés megkezdésében, szükség esetén.

Mikor fontos a kardiológiai szűrés?

Az ideális eset az lenne, ha azok az emberek, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve, évente részt venne kardiológiai szűrésen. Ez vonatkozhat olyan emberekre, akiknél családi halmozódás vagy meglévő betegségeik, életmódjuk miatt fennáll a nagyobb kockázat. A szív- és érrendszeri betegeknek, valamint a magas vérnyomással élőknek különösen fontos figyelniük a testük reakcióit. Meg kell figyelniük, hogy hogyan reagál a táplálkozásuk, a fizikai aktivitásuk és a lelkiállapotuk a betegségükre. Ha gyanús tüneteket tapasztalnak, amelyek esetleg fokozódnak, mindenképpen forduljanak orvoshoz. Fontos a szakorvossal konzultálni, hogy megfelelő beavatkozásokat és vizsgálatokat végezzenek, mint például EKG, szívultrahang és más speciális vizsgálatok, hogy kiderítsék, mi okozza a tüneteket és hogy az alapbetegségük romlott-e. A rendszeres kardiológiai vizsgálatok és ellenőrzésekkel elérhető a biztonságos állapot, és akár csökkenhet a szívinfarktus kockázata is.