6 Meglepő Egészségügyi Következményei az Alvás Hiányának

Mindenki tudja, hogy egy jó éjszakai alvás milyen fantasztikus érzést ad. Felébredünk azzal az erővel és magabiztossággal, hogy bármit legyőzhetünk, ráadásul még jól is nézünk ki és csodálatosan érezzük magunkat. Azonban a másik oldalról, ha ismételten alváshiánnyal küzdünk, az alvás hiányának egészségügyi következményei nem csak észrevehetőek, hanem károsak is. Tehát lássuk, mi ezek és hogyan tudjuk megelőzni, hogy negatívan befolyásolják az életünket mentálisan, fizikailag és érzelmileg.

6 Meglepő Egészségügyi Következményei az Alvás Hiányának

1. Csökkent kognitív működés

A bűnös: Egyszerűen fogalmazva, az alváshiány negatívan befolyásolja testünk minden rendszerét. Ám ami a leginkább észrevehető, még egy nap után is, ahol alig vagy egyáltalán nem aludtál, az a kognitív működésed. Például a döntéshozatal, problémamegoldás és információ visszahívás képessége mind romlik. Ez azért történik, mert az alváshiány kifárasztja az agyat, tehát az képtelen megfelelően működni.

Hogyan kezeljük: Ahhoz, hogy a legjobb alvást kapjuk, át kell váltanunk a munkanapotól az alvásra. Készítsünk rutint, amely lecsökkenti a stresszt és megtanítja az agyadnak, hogy “Itt az ideje pihenni”. Például meditáljunk, permetezzünk levendulát az ellazuláshoz, vegyünk forró fürdőt és tanuljunk meg progresszív izomlazulást.

2. Károsított immunrendszer

A bűnös: Valaha is arra gondoltál, hogy miért vannak olyan barátaid, akiknek mindenféle szuperképességeik vannak, soha nem betegednek meg, miközben te minden második hónapban egyszer betegedsz? Nos, az alváshiány lehet az oka. Amikor alszol, a tested termel egy hadsereget az ártó baktériumok és vírusok elkerülésére. Azonban az elégtelen alvás megakadályozza az immunrendszered működését, ami a védekezésed kudarcához vezet.

Hogyan kezeljük: Az alvás mindig a legjobb gyógyszer, de erősítsd az immunrendszeredet a C-vitamint tartalmazó ételekkel, napi vízfogyasztással, rendszeres testmozgással vagy próbáld ki az új innovatív módszereket, mint például a gombakapszulák fogyasztása. A chaga, tarackos héjú, oroszlánköröm és csicsóka szuperélelmiszer gombák, amelyek serkentik az immunrendszeredet és számos előnnyel járnak.

3. Zavart emésztőrendszer

A bűnös: Az alváshiány kihat az emésztőrendszeredre számos szinten. Például a leptin és a ghrelin hormonok, amelyek az éhséget és telítettséget szabályozzák, zavart szenvednek egy rosszul aludt éjszaka után. Ennek eredményeként este túlevéshez vezethet és hajlamosabb leszel a súlygyarapodásra. Emellett túl fáradt lehet a testmozgáshoz vagy a test mozgatásához. Emellett csökkenti a tested inzulintermelési képességét, ami a cukorbetegségre hajlamosabbá tesz.

Hogyan kezeljük: Ellenhatározhatjuk ezt a bűnöst két módon: rendszeres testmozgással, például erős plyometriás gyakorlatokkal vagy olyan jóga mozdulatokkal, amelyek csökkentik a szorongást, és egy magas fehérjetartalmú étkezéssel vacsorára. Kutatások kimutatták, hogy a magas fehérjetartalmú étrend csökkenti a mozgással kapcsolatos zavarokat és elősegíti a jobb éjszakai alvást.

4. Hangulatváltozások garmadája

A bűnös: A kognitív működés másik hatása a hangulatod. Az meglepő módon jelentősen megváltozik. Például türelmetlenebbé, feszültté, érzelmileg reaktívvá válsz és hajlamosabbá válsz a hangulatváltozásokra. Gondolj egy pillanatra boldognak lenni, majd pár perc múlva dühösnek lenni. Ha az nem lenne elég, akkor hallucinációkat is tapasztalhatsz és sebezhetővé válhatsz a depresszióhoz, a szorongáshoz, a maniához, az öngyilkossági gondolatokhoz és a paranoiához.

Hogyan kezeljük: Nyugtasd meg az elméd lefekvés előtt azzal, hogy átgondolod a stresszhelyzeteket. Például vegyél elő egy füzetet és írd le a gondjaidat, tanulj meg esős meditációt használni az felmerülő érzelmek kezeléséhez, és kövess alváshigiéniai tippeket szorongás ellen, hogy segítsen gyorsabban elaludni, például mély lélegzetvétel technikákat. Mindhárom eszköz segít elengedni és lazítani.

5. Hatással van a kardiovaszkuláris egészségre

A bűnös: Ahogy haladsz előre ebben a cikkben, számos alváshiány következményét tapasztalhatod, és az alvás az egyik legfontosabb ajándék, amit adhatsz a testednek és az elmédnek, beleértve a szívet is. Mikor alszol, a tested fenntarthatja a kardiovaszkuláris egészséget, biztosítva, hogy a szív és a vérerek kiváló állapotban legyenek. Valójában ezek a folyamatok együttműködnek azáltal, hogy csökkentik a gyulladást, fenntartják a vérnyomást és a vércukorszintet egyensúlyban tartják. Azonban a másik oldalon sebezhetőbbé válhatsz ijesztő következmények, mint a szívroham vagy a stroke tekintetében.

Hogyan kezeljük: Több hobbit végezhetünk, hogy biztosítsuk egy boldog szívvel rendelkezünk. Például tartsunk be egy egészséges étrendet, mint például az egészséges mediterrán vacsorareceptek és prioritásként kezeljük a stresszt csökkentő hobbit, mint például túrázás, táncolás, festés és testmozgás. Ezenkívül kérjük meg az orvosunkat, hogy küldjön el egy képet a szívünkről a következő rendelés során. Bár lehet, hogy szükségünk lesz kardiológus segítségére, hogy elérjük ezt a célt, a szívünk látása és meghallgatása erősíti a tudat-test kapcsolatot és motivációt ad, hogy jobban bánj vele. Valóban működik. Hidd el.

6. Hormonális egyensúlyhiány

A bűnös: Tudtad, hogy a hormonjaid szerepet játszanak abban, hogy megfelelő alvást kapsz-e vagy sem? Igaz. Például a melatonin segít a cirkadián ritmusod, azaz a szem-világosság periódusod szabályozásában. Emellett a rossz alvás magasabb, mint a normális kortizol szinteket generál reggel, amelyek zavarhatják az ösztrogén és progeszteron szinteket is, ami további tükröződéseket okozhat a pajzsmirigy lassulásában. Minden összefügg.

Hogyan kezeljük: Azért, hogy minden gördülékenyen menjen, tanuljuk meg, hogyan állítsuk vissza a cirkadián ritmusunkat a legjobb alvás érdekében, törekedjünk legalább 7-9 óra alvásra, ne hagyjunk ki alvást a Netflix binges nézéséért vagy barátokkal való kijárásért, távolítsuk el az összes elektronikai készüléket a szobából és használjunk fehérzaj gépet a nem kívánt hangok csökkentésére. Megtudhatod az alvásállapotodat és segíthet kiegyensúlyozni a nappali-éjszakai ritmusodat. Például mindenki más, és lehetsz oroszlán, aki legjobban 10 órakor alszik. Sőt, miért ne próbáljuk kiélni az életünket az étrendünket teljes testünk ciklusával összehangolva? Ezzel segíthetjük a hormonjaink működését, javíthatjuk a hangulatunkat és általában egészségesebb, boldogabb életet élhetünk. Adunk neki egy teljeskörű esélyt, amikor javítjuk az alvás minőségét. Megéri.

Így állnak a helyzetek! Az alváshiány következményei és a kezelési tippek. Ha azonban továbbra is alvási problémáid vannak, beszélj orvosoddal a támogatáshoz. Lehetséges, hogy alvási rendellenesség vagy alapvető egészségügyi probléma miatt nem tudod megszerezni a remek életet megváltoztató alvást, amit megérdemelsz.

Ez a bejegyzés affiliate linkeket tartalmaz.

Ha hasznosnak találtad az alváshiány egészségügyi következményeinek cikkét, oszd meg ezt a bejegyzést a Pinteresten!

Ha pedig több tippet és ötletet keresel, hogy hogyan élj a legjobb életedet, kövesd mentális egészség témájú táblánkat, ahol naponta megosztjuk az összes segítő ötletet, amit találunk!