8 figyelmeztető jel, hogy a szívünk nem működik megfelelően

A szívbetegségek, melyek gyakran az egészségtelen életmód következményei, minden nemet és korosztályt érintenek. Évente körülbelül 610 ezer ember veszti életét a szívvel kapcsolatos problémák miatt az Egyesült Államokban. Szerencsére számos figyelmeztető jel létezik, amik arra utalhatnak, hogy valami nincs rendben a szívünkkel. Az alábbiakban bemutatunk 8 leggyakoribb tünetet, amelyek szívbetegségre utalhatnak, és amelyekre komolyan oda kell figyelni.

Karokban terjedő fájdalom

Sok férfi tapasztal fájdalmat a bal karjában, míg nőknél ez a fájdalom mindkét karban jelentkezhet. Néhány nő szokatlan könyökfájdalmat is észlelt közvetlenül a szívroham előtt. Ennek oka az, hogy a szívből eredő fájdalom jeleket küld a gerincvelőbe, ahol a test nagyon sok idege összekapcsolódik, tehát az agy félrevezethető, azt hiheti, hogy a fájdalom a karban van, valójában ez nem így van.

Tartós köhögés

A köhögésnek sok kiváltó oka lehet, köztük szív- és érrendszeri betegségek is. A tartós köhögés, amely vértartalmú váladékot eredményezhet, a szívelégtelenség gyakori tünete. Fontos tudni, hogy ez a köhögés egy súlyosabb tünetre, a légszomjra utal.

Rendkívül erős szorongás

Számos tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik már gyermekkoruktól fogva erős szorongásban szenvednek, nagyobb eséllyel küzdenek szívbetegségekkel. A stresszes életmód vagy különféle rendellenességek, mint például a pánikbetegség vagy a fóbiák, kiválthatnak szorongást. A szorongás hatásai közé tartozik a tachikardia (gyors szívverés), a magas vérnyomás és a pulzusszám csökkenése.

Duzzadt láb, boka, lábfej

A szívelégtelenség folyadékfelhalmozódást okozhat a szervezetben. Ez leggyakrabban a lábakon és a lábfejeken jelentkezik, részben a gravitáció miatt. Ezt perifériás ödémának nevezik, és nem feltétlenül csak szívbetegséggel összefüggő. Azonban a szívbetegek gyakori tünete, ezért mindenképpen figyelni kell rá.

Étvágytalanság és hányinger

Sok szívbetegek észlelik, hogy étvágytalanságot és/vagy hányingert tapasztalnak, akár csak néhány falat elfogyasztása után is. Ennek oka a folyadék felhalmozódása a máj körül és a bélrendszerben, amely megakadályozza a megfelelő emésztést. Ezeket a tüneteket általában hasi fájdalom követi, tehát ha ezeket tapasztalod, jobb, ha mielőbb orvoshoz fordulsz.

Bőrkiütés vagy szokatlan foltok

Két külön kutatás is arra jutott, hogy az ekcéma és az övsömör magas kockázatot jelentenek a szívbetegségek tekintetében. Azoknak, akik ekcémában szenvedtek, 48%-kal nagyobb eséllyel volt magas vérnyomásuk és 29%-ban magas koleszterinszintjük. Az övsömör esetén pedig 59%-kal nagyobb volt a szívroham kockázata, mint azoknál, akik nem szenvedtek a betegségben.

Eszméletvesztés vagy ájulás

Az egyensúlyvesztés és az ájulás gyakori tünetek a szívbetegségben szenvedőknél. Ebben az esetben egy elzáródott artéria akadályozza a vér áramlását. Ha légszomjat érzel, gyengének érzed magad, vagy néhány másodpercre elveszted az eszméletedet, azonnal keresd fel az orvost és vizsgáltasd meg a szívedet.

Sápadt, kékes árnyalatú bőr

Ez nem a leggyakoribb tünet, de utalhat a véráramlás hiányára, a vörösvértestek számának csökkenésére és arra, hogy a szív nem pumpálja a vért megfelelően. A tünet fő kiváltó oka a sokk, és a sápadtság az egész testen vagy csak bizonyos testrészen jelentkezhet, például egy végtagon. Sokk akkor fordul elő, amikor a vérkeringés hirtelen jelentősen csökken, és a szervek nem kapnak elegendő oxigént. Azonban ne pánikolj azonnal, ha sápadtságot észlelsz. Lehetséges, hogy más probléma, például vérszegénység okozza ezt a tünetet.

Ne feledd, hogy a megelőzés rendkívül fontos. Egészséges életmóddal, testmozgással és a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás elkerülésével védelmet nyújthatsz a szívednek. Ezek a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek minden szívbetegségben szenvedőnél, de ezek a leggyakrabban előforduló figyelmeztető jelek.