A 9 órás iskolakezdés döntése megszületett – Sok szülőt és gyermeket érint!

Mivel Magyarországon nincs törvényi szabályozás az iskolakezdés időpontjára vonatkozóan, elméletileg lehetőség van arra, hogy az iskolai tanítás ne 8 órakor, hanem például 9 órakor kezdődjön – állítja a Pénzcentrum összefoglalója, amely egy felmérést is készített a szülők bevonásával.

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények nevének használatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 16. § (1) bekezdése csak annyit mond ki, hogy az első tanítási óra kezdődhet reggel 8 óra előtt – az iskolaszék, vagy ennek hiányában az iskolai szülői szervezet, közösség és az iskolai diákönkormányzat véleményének kikérésével – legfeljebb negyvenöt perccel korábban.

Tehát a tanítási napok kezdési időpontja valóban az adott köznevelési intézmény hatáskörébe tartozik, és nincs kötelező nulladik óra.

Az iskolák az érintett szervezetek véleményétől függően kérvényezhetik az előírt időpont előtti kezdés lehetőségét. Az iskolák választhatnak későbbi kezdési időpontot, ha úgy döntenek.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az egy órával későbbi kezdés valószínűleg kezdeti nehézségeket okozna sok családnak, és a felmérés azt mutatja, hogy a magyar szülők egyelőre nem igazán támogatják ezt az ötletet.

Ugyanakkor a kutatás alapján kiderül, hogy a nagycsaládosok inkább hajlamosak támogatni a kezdeményezést.