A legveszélyesebb hústermékek, melyektől célszerű távol maradni!

Az egészségünk szempontjából veszélyes lehet, különösen a fejlődő gyermekszervezet számára, ha rendszeresen fogyasztunk felvágottakat és feldolgozott hústermékeket.

A vegyi anyagokkal és zsírokkal teli húsok fogyasztása jellemzően elhízást és szív-és érrendszeri betegségeket okozhat.

A legveszélyesebb termék a parizer.

A fogyasztott húskészítmények, mint például a parizer, szalámi, kolbász és sonka, gyakran tartalmaznak káros anyagokat, mint a háj, zsír, inak, különféle szervek (félszem, gyomor), adalékanyagok, színezékek, keményítő. Ezeket a csomagoláson néha E 407, E 120, E 452 és E1.404 kódnéven találhatjuk, ha egyáltalán feltüntetik.

A többi felvágott termék sok vízet és zselésítő anyagot tartalmaz, amelyek számos vizsgálat szerint felelősek a vastag- és végbélrák kialakulásáért. Sok zsírt és bőrt tartalmaznak a felvágottak, még a “baromfi felvágott” néven emlegetett termékek is többnyire disznóbőrt tartalmaznak.

A “csodálatos” vérvörös hússzínért az E250 és E251 nevű, egészségre káros színezékek felelősek a mindennapi felvágottakban.

A virsli a második legveszélyesebb húskészítmény.

A virsli, ha nem megfelelően tárolják, akár ételmérgezést is okozhat. Nagy mennyiségű bőrt, zsírt és húsaprólékot tartalmaz, valamint mindenféle maradékot. A húsok közül a legkevesebb fehérjét tartalmazza. A színe pedig több adalékanyagnak köszönhető. Sok benne az adalékanyag, szója és tartósítószer, hogy a lehető leghosszabb ideig eltarthassuk. A sonkában sok helyen találtak inat, bőrt, feldolgozott csontot és festékanyagot.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden hústermék veszélyes lenne. Érdemes inkább házi készítésű, esetleg kicsit drágább, de egészségesebb termékeket keresni.