A mélyvénás trombózis 10 korai figyelmeztető jele

A mélyvénás trombózisnak olyan vérrög képződése során alakul ki, amikor a vér besűrűsödik és gélszerűvé válik. Általában ez a folyamat védelmet nyújt a szervezetnek a sérülésektől. Azonban ha a véráramban lévő vérrög a mélyen fekvő vénákba kerül, komoly veszélyt jelenthet. Ezt az állapotot nevezik mélyvénás trombózisnak, ami “közlekedési dugót” okoz a vérkeringésben. Ha a vérrög eljut a szívbe vagy a tüdőbe, súlyos következményekkel járhat. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb korai jeleket, amelyekre figyelni kell, hogy időben felismerhessük ezt az állapotot.

Zakatoló szív

Ha a vérrög eljut a tüdőbe (tüdőembólia), lángoló érzés jelentkezhet a mellkasban. Ez a jelenség tachycardiához, vagyis heves szívdobogáshoz vezethet, amelyet a vérszegénység okoz. A szív próbálja kompenzálni az oxigénhiányt, ezért egyre gyorsabban dobog.

Légzési elégtelenség

Ha hirtelen nehézséget tapasztalsz a légzésben, nagy valószínűséggel a tüdőembólia tüneteit észleled, amelyet a tüdőbe jutott vérrög okoz.

Köhögés ok nélkül

Ha hirtelen száraz köhögés, légszomj, növekvő pulzus és mellkasi fájdalom jelentkezik, az tüdőembólia jele lehet. Ebben az esetben előfordulhat véres köpet is.

Mellkasi fájdalom

Ha mély lélegzetet veszel, nehézlégzés és mellkasi fájdalom jelentkezik, az egyik tünete lehet a tüdőembóliának. Ez a fájdalom általában éles és szúró, és könnyen összetéveszthető egy szívrohammal. A különbség az, hogy a tüdőembólia mindig nehézlégzéssel jár. Ilyenkor mindig hívd a mentőket!

Vörös vagy sötét elszíneződés a lábon

A vörös vagy sötét foltok, amelyek ok nélkül jelentkeznek a bőrön, jelezhetik a vérrög jelenlétét a lábban. Ezen a területen érzékenység és melegség léphet fel, emellett a lábujjak fájdalma is jelentkezhet.

Kar- vagy lábfájdalom

Bár általában a mélyvénás trombózis diagnosztizálásához több tünet együttes jelenléte szükséges, a fájdalom az egyetlen jele ennek az súlyos betegségnek. A vérrög okozta fájdalom könnyen összetéveszthető izomgörcsökkel, de ez a fajta fájdalom gyakrabban jelentkezik a sétálás vagy a lábmelengetés közben.

Duzzanat a végtagon

Ha az egyik boka hirtelen megduzzad, az nagyon komoly figyelmeztető jel lehet a mélyvénás trombózisra. Ez az állapot vészhelyzetet jelent, mert a vérrög bármikor leszakadhat és eljuthat egy fontos szervhez.

Piros csík a bőrön

Ha észreveszed, hogy vörös csík jelent meg a bőrödön a vénák vonalában, és meleg tapintású, akkor valószínűleg nem csak egy egyszerű zúzódásról van szó, hanem orvosi ellátásra van szükség.

Hányás

A hányás azt jelezheti, hogy a vérrög a hasi területen található. Ezt az állapotot mesenterikus ischaemiának nevezik, és általában súlyos hasi fájdalommal jár, ill. a belek nem jutnak elég oxigénhez, ami hányingert és vért a székletben is okozhat.

Részleges vagy teljes vakság az egyik szemben

Fájdalommentes látásvesztés általában a szemfenék központi verőér elzáródásának a következménye. Ez komoly egészségügyi vészhelyzetnek számít, különösen ha egyensúlyvesztés, szédülés és egyéb tünetek is jelentkeznek.

Ha bármelyik tünetet észleled, azonnal keresd fel az orvost. Ne feledd, hogy a vérrög halálos lehet, ha nem kezelik időben és megfelelően!