A pápa fizetése: Elképesztő összeg, amit havonta kap

A Római katolikus egyházban a lelkipásztorok és a püspökök fizetése általában ismert, de a pápa esetében ez egy teljesen más történet. A jelenlegi pápa, Ferenc, azzal döntött, hogy lemond minden rá járó bevételekről és a vagyonáról is. Ezért a Szent Péter és Szent Pál napján a Vatikánba küldött adományok és pénzek is az egyházhoz kerülnek.

Érdekes módon az előző pápa, XVI. Benedek esetében derült ki, hogy a pápa valójában jogosult fizetésre. 2013-ban ő havi 25 ezer eurót kapott, ami mai árfolyamon körülbelül 940 ezer forintnak felel meg. Ezt a fizetést minden hónapban folyósította számára a Vatikán, egészen haláláig.

Azonban Ferenc pap számára a fizetés csak jelképes. Ő minden bevételét, amit az egyház áll, a szegényeknek és a rászorulóknak adományozza. Ezért valójában semmilyen anyagi juttatást nem kap havonta, kivéve néhány arany-, ezüst- és réztallért, amit ajándékozhat.

Így tehát a pápa fizetése valójában nulla, és Ferenc pápa példája igazolja, hogy az egyházfőknek nem az anyagiak a fontosak, hanem a szolgálat és a szegények segítése.