A stroke előjelei egy hónappal előbb felismerhetők!

A stroke előjelei sokszor már egy hónappal a tényleges esemény előtt megjelennek. Fontos, hogy figyeljünk testünk jelzéseire és időben felismerjük a jeleket, így nagyon sok tragédiát elkerülhetünk.

A stroke az Egyesült Államokban a leggyakoribb elhalálozási okok között az 5. helyen szerepel. Sok életet követel, pedig ha a tüneteket időben észlelnénk, nagyon sok esetben megelőzhető lenne.

Két típusa különíthető el:

1. Iszkémiás stroke: ez akkor alakul ki, amikor az agyba vért szállító artériák elzáródnak, és megszakad a véráramlás. Ez a stroke típus a leggyakoribb.

2. Vérzéses stroke: ebben az esetben pedig az artéria megreped, és vérzés kezdődik az agyban. Emiatt sem a vér, sem pedig az oxigén nem tud eljutni az agyba. A vér kiáramlása miatt megnövekszik a koponyában a nyomás.

Ha ismerjük a stroke figyelmeztető jeleit, időben segítséget tudunk hívni, vagy akár mi magunk is megmenthetjük a családtagjainkat, ismerőseinket.

A stroke jellemző tünetei lehetnek:

– Légzési nehézség

– Erős fejfájás

– Csuklás

– Viselkedésbeli változások

– Hallucinációk

– Eszméletvesztés

– Epilepsziás rohamok

– Szédülés, gyengeség

– Féloldali bénulás

Azt javasoljuk, hogy mindenki tartsa szem előtt ezeket a jeleket, és ha bármilyen gyanús tünetet tapasztal, azonnal keresse fel az orvosát vagy hívjon segítséget. A stroke azonnali orvosi ellátást igényel, és minél hamarabb kezdődik a kezelés, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre.