A száraz tűszúrás és annak 9 előnye és kockázata

Ha izomfájdalom és feszültség gyötri, a száraz tűszúrás lehet a tökéletes kezelés az Ön számára. Bár hasonlít az akupunktúrához, a száraz tűszúrás azt jelenti, hogy egy tűt helyezünk egy izomcsomóba, ami oldja a környező izmok feszültségét. A kezelés ezáltal megváltoztatja a fájdalom észlelését. Ez egy puha szöveti technika, amelyet a miofasciális fájdalom kezelésére használnak, és egyre népszerűbb a fizikoterápia világában. Szeretné többet megtudni a száraz tűszúrásról? Közelítenénk, hogyan működik, és milyen előnyökkel és kockázatokkal jár ez a technika.

Mi is az a száraz tűszúrás, és hogyan működik?

A száraz tűszúrás egy terápiás technika, amelyben tűket helyeznek el a kiváltó pontokban vagy az izomcsomókban, amelyek nagyobb izmok között találhatók. A tűk serkentik az izmokat, ami összehúzódást vagy rángásokat okoz. Ez segít enyhíteni a fájdalmat és növelni a mozgástartományt. A száraz tűszúrás elsősorban képzett egészségügyi szakemberek, például fizioterapeuták, kiropraktorok és orvosok által használatos.

Ez egy viszonylag új kezelés, amely az 1980-as években fejlődött ki, és általában része egy nagyobb fájdalomcsillapítási tervnek, amely magában foglalhat gyakorlatot, nyújtást, masszázst és más technikákat. Segíthet a fájdalom enyhítésében, az akut gyulladás csökkentésében és a testben a gyógyulás előmozdításában.

A száraz tűszúrás serkenti a kiváltó pontot (vagy izomcsomót), ami széleskörű fájdalmat okozhat. A csomó érzékeny lehet, és fájdalmat okozhat a test más részein is. A száraz tűszúrás megzavarja a test egyensúlyát, új vért juttat a területre, és serkenti az endorfinek felszabadulását. Az endorfinok természetes fájdalomcsillapítóként segítenek enyhíteni a kellemetlenséget, ahogy a test reagál a tűre és elkezdi feloldani a csomókat.

Száraz tűszúrás vagy akupunktúra: Mi a különbség?

Mind a száraz tűszúrás, mind az akupunktúra finom filamentos tűk beillesztését jelenti a test megfelelő részeibe, de ennyi a közös bennük. Míg a száraz tűszúrás hasonlóságokat mutat az akupunktúrával, más alapelveken alapul, és a mozgásszervi problémák kezelésére összpontosít.

Az akupunktúrában a tűket az energiavezetékek mentén helyezik el, amelyek a test szerveit képviselik, és az ősi kínai orvoslásra épülnek. Az akupunktúra az egyensúly és az energiák megfelelő áramlása helyreállításán alapul.

Az akupunktúra alapvetően nyugati orvoslásra, az emberi anatómiára és a neurofiziológiai elvekre épül. Krónikus és akut fájdalom kezelésére használják gyógyszerek, sebészeti eljárások nélkül stb. Erőteljes serkentést használ az izmokra gyakorolt hatás eléréséhez, míg az akupunktúra nem használ erőteljes serkentést, és a test természetes gyógyulására összpontosít.

5 száraz tűszúrás előnye

  • Fájdalom csökkentése: A száraz tűszúrás segítségével a kiváltó pontokra és feszült izmokra lehet hatni, így csökkenthető a különféle állapotokkal (izomhúzódásokkal, feszültségfejfájással, hátfájással és sport sérülésekkel) járó fájdalom és kényelmetlenség. Emellett a izmokban és az idegekben bekövetkező kémiai változások blokkolhatják a fájdalomüzenetek továbbítását az agyba.
  • Blokkolja a véráramlást: A tűk behelyezése növelheti a véráramlást a kezelt területen. Az javított véráramlás elősegítheti az oxigén és tápanyagok szállítását a szövetekbe, és elősegítheti a gyógyulást és szövetek helyreállítását.
  • Gyógyulást segíti: A száraz tűszúrás apró sérüléseket okoz a rendellenes működésű izomban, és ennek eredményeként a szervezet gyulladásos választ ad a területen. Ez egy természetes folyamat, amely a kollagén- és fehérjék kialakulásán keresztül serkenti a gyógyulást, és hozzájárulhat az izmok normális működésének helyreállításához. A tű elősegíti az izmok ellazulását, csökkenti az gyulladást, és beindítja a gyógyulási választ.
  • Izomlazítás: A száraz tűszúrás segít lazítani az izmokban felhalmozódott feszültséget és csomókat, ami izomlazítást eredményez. Ez javíthatja az izületek mozgékonyságát, a mozgástartományt és az általános izomműködést.
  • Potenciál a krónikus fájdalom kezelésére: A krónikus fájdalommal küzdő emberek számára a száraz tűszúrás gyógyszermentes megközelítést nyújthat a tüneteik kezelésére és életminőségük javítására. A száraz tűszúrás minimálisan invazív eljárás más mozgásszervi problémák kezeléséhez képest. Nem jár gyógyszerek vagy sebészeti eljárások alkalmazásával.

4 száraz tűszúrás kockázata

  • Mellékhatások: A száraz tűszúrásnak számos mellékhatása lehet, beleértve az izomfájdalmat, vérzést, elájulást, fáradtságot és zúzódást. Ezek az állapotok néhány órától néhány napig is eltarthatnak. A legtöbb mellékhatás enyhe és nem okoz jelentős sérülést vagy kellemetlenséget.
  • Fertőzés: Ha nem szteril tűket használnak, fennáll a fertőzés kockázata a száraz tűszúrás során. Ez a kockázat jelentősen csökken, ha elismert és képzett egészségügyi szakemberrel dolgozik. A gyakorlóknak steril felszerelést és egyszer használatos tűket kell használniuk minden páciensnél.
  • Szervkárosodás vagy idegi sérülés: A száraz tűszúrás során ritkábban balesetek következtében szervkárosodás és idegi sérülések fordulhatnak elő. Szervkárosodás akkor fordulhat elő, ha egy tű főbb szervet szúr át. Idegi sérülés például pontos tűkkel történő felszúrást okozhatja. Ide tartozhat a pneumothorax (átszúrt tüdő) a hátrészbe vagy a mellkasba behelyezett tűk miatt.
  • Nem mindenki számára megfelelő: Fontos megjegyezni, hogy bár a száraz tűszúrás sok ember számára előnyös lehet, nem mindenki számára alkalmas. A száraz tűszúrás nem ajánlott bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő egyéneknek, mint például vérzési zavarok, bőrfertőzések vagy tű fóbiák. Terhes nők sem vehetnek részt száraz tűszúrásban. Fontos, hogy beszélje meg konkrét állapotát és egészségtörténetét egy képzett szakemberrel annak meghatározásához, hogy alkalmas lehet-e erre a módszerre.

A száraz tűszúrás rendkívül előnyös lehet, ha izomfeszültséggel és fájdalommal küzd. Beszéljen róla egészségügyi szakemberével, hogy megtudja, alkalmas lehet-e Önnek.

Ez a bejegyzés az affiliate linkeket tartalmaz.

Találtad hasznosnak ezt a bejegyzést a száraz tűszúrásról? Szeretnénk, ha megosztanád ezt a bejegyzést a Pinteresten!

Több fizikoterápiás technika ötletet keres? Kövesd a Pinterest Egészség táblánkat!