HírekReceptek

A téli örömök krémje: a kocsonya

A kocsonya az a tipikus étel, amire a téli hideg kiválóan alkalmas, mivel a főzés után hűlnie kell, hogy megfelelő állagot nyerjen. A Vendvidéken különleges módon, tökmagolajjal fogyasztják ezt a hagyományos fogást. Ezzel a recepttel beavatkozunk a vendvidéki és vas megyei gasztronómiai titkokba.

1. Szükséges hozzávalók

– Kb. 1 kg kocsonyahús (sertésbőrke, fül, farok, köröm, stb., füstölt, vagy nem füstölt)

– 5-6 szem egész bors

– 2 babérlevél

– 3 nagy fej fokhagyma

– 1 szál sárgarépa

– 1 szál petrezselyem

– Só

2. Az elkészítés módja

Minden alapanyagot vízben felteszünk főni és a forrás kezdetétől számított legalább 3 órán át kis hőfokon főzzük. Egy kanálnyi mennyiséget kiveszünk a fazékból és óvatosan a hüvelykujjunkba mártunk, vigyázva, hogy meg ne égjünk. Ezután összenyomjuk a hüvelykujjunkat a mutatóujjunkkal és ha a két ujj szétválasztásakor ragad, akkor a kocsonya tökéletes állagú.

Ezt követően átszűrjük a kocsonya léét, a húsokat tányérokra rendezzük, ízlés szerint hozzáadjuk a zöldségeket is és ráöntjük a leszűrt levet. A tányérokat hideg helyre tesszük, ahol amint a kocsonya megdermed, már fogyasztható.

Kész kocsonya

Másnapra egy szépen megdermedt étellel gazdagodunk!

A Vendvidéken a kocsonyát apróra vágott vöröshagymával, tökmagolajjal megöntve, sózva és kenyérrel fogyasztják. Vannak, akik a tökmagolajhoz néhány csepp ecetet is adnak.

Kocsonya vöröshagymával

A hagymával megspékelt kocsonya ímmel-ámmal

Kocsonya tökmagolajjal

És végezetül megöntözve tökmagolajjal

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET