A kocsonya az a tipikus étel, amire a téli hideg kiválóan alkalmas, mivel a főzés után hűlnie kell, hogy megfelelő állagot nyerjen. A Vendvidéken különleges módon, tökmagolajjal fogyasztják ezt a hagyományos fogást. Ezzel a recepttel beavatkozunk a vendvidéki és vas megyei gasztronómiai titkokba.
1. Szükséges hozzávalók
– Kb. 1 kg kocsonyahús (sertésbőrke, fül, farok, köröm, stb., füstölt, vagy nem füstölt)
– 5-6 szem egész bors
– 2 babérlevél
– 3 nagy fej fokhagyma
– 1 szál sárgarépa
– 1 szál petrezselyem
– Só
2. Az elkészítés módja
Minden alapanyagot vízben felteszünk főni és a forrás kezdetétől számított legalább 3 órán át kis hőfokon főzzük. Egy kanálnyi mennyiséget kiveszünk a fazékból és óvatosan a hüvelykujjunkba mártunk, vigyázva, hogy meg ne égjünk. Ezután összenyomjuk a hüvelykujjunkat a mutatóujjunkkal és ha a két ujj szétválasztásakor ragad, akkor a kocsonya tökéletes állagú.
Ezt követően átszűrjük a kocsonya léét, a húsokat tányérokra rendezzük, ízlés szerint hozzáadjuk a zöldségeket is és ráöntjük a leszűrt levet. A tányérokat hideg helyre tesszük, ahol amint a kocsonya megdermed, már fogyasztható.
Másnapra egy szépen megdermedt étellel gazdagodunk!
A Vendvidéken a kocsonyát apróra vágott vöröshagymával, tökmagolajjal megöntve, sózva és kenyérrel fogyasztják. Vannak, akik a tökmagolajhoz néhány csepp ecetet is adnak.
A hagymával megspékelt kocsonya ímmel-ámmal
És végezetül megöntözve tökmagolajjal