A testeddel mi történik, ha lemondasz a koffeinről?

Sokunk számára elengedhetetlen része az életünknek a kávé, energiaital vagy kóla fogyasztása. De ha már elgondolkoztál azon, hogy teljesen lemondj a koffeinről, most összegyűjtöttük, milyen pozitív hatásai lehetnek ennek.

Természetesen a koffeinről való lemondás előnyei nem rögtön érkeznek meg. Előfordulhat, hogy kezdetben rosszabbul érzed magad, mielőtt jobb lenne.

Az EatingWell szerint a koffein megvonása elvonási tüneteket okozhat, még akkor is, ha csak napi egy csészével fogyasztunk. Ezek az elvonási tünetek gyakran járnak szörnyű fejfájással. Ennek az az oka, hogy a rendszeres kávéfogyasztás szűkíti az ereket, ezáltal csökken a véráramlás is. Amikor viszont elhagyjuk a kávét, az erek normál méretre állnak vissza, ami fejfájást okozhat. Más lehetséges negatív tünetek közé tartozik a székrekedés és a fáradtság is.

Azonban ez az állapot nem tart örökké, és az elvonási tünetek elmúltával rengeteg pozitív változtatást tapasztalhatsz meg. A fogak sárgás elszíneződése megszűnik, nincs többé kávélehelet és nyugodtabbnak is érezheted magad, mivel a sok koffein idegesítővé tehet.

Emellett akár egy kicsit is leadhatsz néhány kilót, különösen, ha tejjel, tejszínnel vagy cukorral fogyasztod a kávét. Egy csésze kávé önmagában körülbelül két kalória, de ha hozzáadunk két evőkanál tejszínt és két evőkanál cukrot, akkor az egyszeri fogyasztás során a kalória mennyiség akár 130-ra is ugorhat. Például a Starbucks kínálatában gyanútlanul elfogyaszthatsz egy 250 kalóriás kávét.

Végül, de nem utolsósorban a koffeinmegvonás nagy hatással lehet az alvásminőségre is. Még az is lehet, hogy ha délben iszol egy kávét, az befolyásolhatja az éjszakai alvást, mivel a koffein órákon keresztül jelen lehet a szervezetben.