A tüdőben lévő vérrög – Ha ezeket a 3 tünetet tapasztalod, azonnal hívj mentőt!

A tüdőembólia veszélyei és tünetei

A vérrög kétségtelenül súlyos probléma, mivel ha eljut a tüdőbe, azonnal elzár egy erevőlégszomjat okozva, majd halálhoz vezethet. Az embereknek tisztában kell lenniük a vérrögök hatalmas veszélyével, és hogy akár az életüket is veszélyeztetheti a kialakulásuk – noha ezekkel a problémákkalmegfelelő óvintézkedésekkel megelőzhető lenne.

Egy korábbi amerikai felmérés szerint sajnálatos módon a megkérdezettek csupán 57 százaléka volt tisztában a mélyvénás trombózis (DVT) létezésével és veszélyeivel. Pedig ez ugyanolyan életveszélyes állapot, mint például a stroke vagy a szívinfarktus, ráadásul az International Society on Thrombosis and Hemostasis szerint a második vezető fogyatékossági ok a magasabb jövedelmű országokban.

A trombózis legjellemzőbb tünetei a fájdalom, az érintett végtag duzzanata és elszíneződése. Azonban nem ritka, hogy csak enyhe panaszok jelentkeznek, mint például izomfájdalom, vagy akár semmilyen jel nem figyelmeztet a problémára – ezt nevezzük néma trombózisnak. Ennek a veszélye az, hogy az illető nem tud az állapotáról, és amikor a vérrög megreped és a tüdőbe kerül, tüdőembóliát okoz.

A tüdőembólia okai

A tüdőembólia leggyakoribb okaként a alsó végtagi trombózis kialakulását lehet megjelölni, amelyet számos tényező okozhat.

Az egyik ilyen tényező az ér belső hártyájának károsodása, amelyet mechanikai károsodás (például hosszabb ideig bent hagyott véna katéter), irritáló anyag injektálása és az érben létrejövő gyulladásos állapot, amelyet kórokozók okoznak.

A második csoportot a vér alvadékonyságának növekedése jelenti. Ez az állapot kialakulhat különböző rosszindulatú daganatos betegségekben, fogamzásgátló szedésekor, dohányzás közben és bizonyos vérképzőszervi betegségekben.

A harmadik jelentős csoportot azért alakul ki, mert a véráramlás lelassul vagy helyenként turbulenciát okoz. Ez hosszú ágyhozkötöttség, sérült vagy műtött végtag rögzítése, jelentős visszértágulat, szívelégtelenség stb. kapcsán fordulhat elő. Ez a lassuló véráramlás még mindig ismeretlen mechanizmus útján elősegíti a véralvadást.

Ritkán, a hosszú csöves csontok törésekor a vérbe került zsírsejtek okozhatnak tüdőembóliát.

A búvár betegségben a vérnyomás hirtelen változása miatt a vérben felgyülemlett gázok légmentes oltást okozhatnak.

A rákos daganatok származékként leválhatnak és bejuthatnak a véráramba, majd szétterjedve a tüdőben érelzáródást okozhatnak.

A tüdőembólia tünetei: mellkasi fájdalom, köhögés, véres köhögés (nem mindig), légszomj, általános rossz közérzet. A mellkasi fájdalom a tüdőembóliával rendelkező személynek a legrosszabb, amikor köhög vagy lélegzik.