A végbélrák kezdő tünetei, amikre figyelni kell!

Az időben felismert végbélrák gyógyítható, azonban gyakran előfordul, hogy a beteg csak akkor fordul orvoshoz, amikor már túl késő, hiszen a korai tünetek összetéveszthetők más betegségekkel.

Sokan szégyellik magukat az orvosi vizsgálat miatt, ezért nem keresik fel az orvost, ha a végbélrák kialakulásának jeleit észlelik. Emellett a végbélrák nehezen észlelhető, különösen akkor, ha előtte anális bőrrák alakul ki. Fontos megjegyezni, hogy a végbélrák nem azonos a vastagbélrákkal, mivel csak a bélszakasz végbélnél érintett.

A végbélrákkal évente több mint 8000 amerikai embert diagnosztizálnak, és előrejelzések szerint ezek közül 1000-en meghalnak a betegség miatt, mivel későn került azonosításra.

Bár kevésbé gyakori, mint más ráktípusok, az előfordulása az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekszik.

A kezdő tünetek a következők lehetnek:

1. Végbél tájéki vérzés

2. Végbélviszketés

3. Csomó vagy daganat a végbélnyílásnál

4. Fájdalom vagy nyomás érzése a végbél környékén

5. Székletürítési változások

6. Kóros folyás a végbélnyílásból

7. Duzzadt nyirokcsomók a végbél vagy a lágyék területén

Ezek a tünetek általában gyakrabban utalhatnak jóindulatú (nem rákos) betegségekre, mint például aranyér, végbélsebek vagy anális szemölcsök, polipok. Akkor is fontos azonban orvoshoz fordulni, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, hiszen ezeket a betegségeket is kezelni kell, függetlenül attól, hogy melyik területen jelentkeznek.

A végbélrák kialakulásának okait még mindig nem ismerik teljesen, de bizonyos tényezők növelik az esélyét, mint például a végbélnyílás gyakori irritációja, a dohányzás és az immunitás gyengülése. Az esetek 80 százaléka 60 év felett jelentkezik.