EgészségHírek

A végbélrák korai jelei: 7 figyelmeztető tünet, amit a sokan figyelmen kívül hagynak

A végbélrák a legtöbb esetben már korai stádiumban felismerhető lenne, de sajnos sokan nem tulajdonítanak kellő figyelmet az első jeleknek. Sokan szégyellnek beszélni a végbéllel kapcsolatos problémáikról, pedig ha már a kisebb elváltozásokkal is orvoshoz fordulnánk, akár életet is menthetnénk általa.

Évente mintegy 8 ezer amerikai embert diagnosztizálnak végbélrákkal, és ebből 1000 esetben sajnos már csak a végső stádiumban derül fény a betegségre. Statisztikák szerint minden tizedik embernél már csak akkor találják meg a végbélrákot, amikor az már áttétet képezett más szervekre.

Lássuk tehát, melyek azok a tünetek, amelyekre figyelnünk kell!

1. Véreddzés

2. Viszketés a végbélnyílás körül

3. A végbél térfogatának változása

4. Fájdalom vagy puffadás a végbél területén

5. A széklet állagának megváltozása

6. Stuhlinkontinencia — azaz a széklet tartásának képtelensége

7. Gyulladás az anális részen

Ezek a tünetek jellemzők a végbélrák korai szakaszára, de figyelem, mert az aranyér tüneteihez is hasonlóak lehetnek. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha hosszú időn át tapasztalunk valamilyen szokatlan tünetet a végbél tájékán. Különösen az 50-60 év feletti nőket érinti a végbélrák.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk?

Manuális vizsgálat – az orvos latex kesztyűs kézzel és gél segítségével tapintja ki a probléma forrását.

Anoszkópia – egy kis eszközt, ún. aneszkópot helyeznek a végbélbe, hogy megállapítsák, aranyeres probléma, vagy éppen végbélrák okozza-e a tüneteket.

Biopszia, ultrahang, CT vagy MRI vizsgálat – a diagnózis felállításának legmegfelelőbb módját alkalmazzák.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.