Az ATM készpénzfelvételek veszélyei – Újabb aggasztó hírek a bankkártya tulajdonosoknak

Az idei második negyedévben a készpénzfelvételekhez kapcsolódó átverések drasztikusan nőttek az előző évhez képest, mind értékben, mind darabszámban. A főbb jellemzők továbbra is az adathalászathoz és adatlopáshoz kapcsolódó visszaélések, valamint pszichológiai manipulációk maradtak.

Az átverések által okozott kár jelentős mértékben nőtt az előző évhez képest, 285 millió forinttal magasabbra emelkedve. Különösen aggasztó az, hogy a kárterhelés szinte kizárólag magánszemélyeket érintett, ami tovább súlyosbítja az ügy súlyosságát.

Az adathalászat és adatlopás veszélyes, mivel az elkövetők az áldozatok személyes és pénzügyi információihoz jutnak hozzá. A pszichológiai manipuláció arra utal, hogy az átverők olyan technikákat alkalmaznak, amelyekkel az áldozatokat ráveszik a szükségtelen pénzfelvételre vagy tranzakciókra.

Fontos, hogy mindenki, különösen a magánszemélyek és az idősebbek, akik gyakran célpontjai lehetnek az ilyen támadásoknak, megfelelő óvatossággal kezeljék pénzügyeiket, és tanulmányozzák az adathalászat és manipuláció elleni védekezési módszereket.

Fontos, hogy az ilyen eseteket azonnal jelentsék a hatóságoknak, hogy segítsenek az elkövetők azonosításában és a további áldozatok megelőzésében. Az MNB közleménye szerint az idei második negyedévben megnőttek a készpénzfelvételekhez kapcsolódó visszaélések, mind darabszámban, mind értékben. Az említett időszakban a visszaélések által okozott teljes kár 112 millió forintot tett ki.

Különösen fontos megemlíteni, hogy az MNB által kiadott közlemény szerint a károk nagy része a kártyabirtokosokat terheli. Az adatok szerint az idei második negyedévben közel 280 millió forintot a lakosság viselt el a károk közül, míg a bankok csak körülbelül egymillióval kevesebb kárt könyveltek el, így a különbség a kereskedőkre hárul. Ezért nagyon fontos, hogy mindig fokozott figyelemmel járjunk el a pénzügyi tranzakciók során. Különösen a kártyabirtokosoknak kell megfelelő óvatossággal kezelniük pénzügyeiket, és az esetleges gyanús helyzeteket azonnal jelezniük kell a bankjuk felé. A kereskedőknek is érdemes fokozott figyelmet fordítaniuk a tranzakciók során, hogy megakadályozzák a visszaéléseket.