Az életveszélyes manchineel fa: óvakodj tőle!

A világ egyik legmérgezőbb növénye

A manchineel fa, más néven halál fa, egyike a legveszélyesebb növényeknek a világon. Bár látszólag ártalmatlanul nő a lakott területeken és a turisták által látogatott strandok közelében, rendkívül veszélyes lehet. Bármilyen érintés fájdalmas vagy akár végzetes következményekkel járhat.

A mérgező hatások

A manchineel fa minden része erősen toxikus. Az általa termelt mérgek megszámlálhatatlanok, és sokukat még mindig nem sikerült azonosítani. Ezért gyakran táblákat helyeznek el, hogy figyelmeztessék az embereket a veszélyre.

A fa termése, amely többnyire almához hasonlít, valójában halál almának nevezhető. A gyümölcs fogyasztása azonnal mérgezést okozhat, amely erős égő érzést vált ki a szájban. Ezt követően légszomjjal, fájdalmakkal és a légutak elzáródásával járhat.

Veszélyek az esőben

Az esős időben különösen veszélyes a fa alatt tartózkodni, mivel az eső kimoshatja a levelekről a mérget. A bőrrel érintkezve ez a nedvég azonnal égési sérülést, bőrgyulladást és duzzanatot okozhat.

Ostrom a szemnek

De a manchineel fa nem csak érintkezés útján veszélyes. A fa tejszerű nedve is maró hatású. Csupán egy csepp bőrrel érintkezve is égési sérülést okozhat, és akár vakságot is eredményezhet, ha a szemekbe kerül.

Az ártalmatlanítás veszélyei

A manchineel fát soha nem szabad meggyújtani, mivel a füstje vaksághoz vezethet. A fa levelei szintén toxikus anyagokat tartalmaznak, ezért óvatosságot igényelnek a kezelés során.

A világ legveszélyesebb fája

Összességében a manchineel fa a világ egyik legveszélyesebb növénye. Már az érintkezés is súlyos bőrproblémákat és légzési nehézségeket okozhat. A fa termése pedig akár halálos is lehet. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen ezzel a veszéllyel, különösen azok, akik külföldi utazást terveznek.

Megjegyzés: Az eredeti cikkben található hyperlinkes hivatkozásokat és képeket beillesztettük a cikkbe.

View this post on Instagram

A post shared by Example (@example)

manchineel fa