Az Eltökélt Küzdelme Az Emberi Élet Ellenségével Végül Befutott Tragédiába – Emlékére A Gyönyörű Magyar Színésznőnek

Prókai Annamária volt a szépség megtestesítője. Nem csak gyönyörű volt, hanem rendkívül tehetséges is. Egy hihetetlen szenvedély égett benne. Talán az Állami Balettintézetben töltött évek gyújtották lángra testét és lelkét. Az intézetben kemény kiképzésben részesült. Egész nap a tükör előtt állt, hogy tökéletesítse a táncmozdulatait. Akik még az intézet falai között látták, talán már meg is képzelték őt a Hattyúk tavában, de Annamária másképp döntött.

1978-tól már az Állami Artistaképző Iskola akrobatikus jazzbalett szakán tanult. Ez az irány a hetvenes években még teljesen újszerű volt. Ez volt az igazi próbatétel és lehetőség arra, hogy az ember azt csinálhassa egész életében, amit legjobban szeret.

Prókai Annamária egy 1997-es felvételen. Fotó: Arcanum/Népszabadság

Egész életében – valahogy furcsa ezt tenni vele kapcsolatban. Furcsa és felkavaró, még ennyi év távlatából is. Annamária, ez a gyönyörű és tehetséges nő mindössze 37 éves koráig élt. A legvirágzóbb korában ragadta el a halál. Édesapja, Prókai István ismert színész volt, akinek gyakran volt munkája. És a testvére, Éva is a gyönyörű pályát választotta. Talán ez is közrejátszott abban, hogy Annamária többet akart, mint amit a tánc érzéki bűvkörében talált. Még 1982-ben is díjat nyert a Farkasok című előadásért Helsinkiben rendezett fesztiválon. Ezután csatlakozott a Rockszínházhoz.

A Rockszínház létrejötte óriási újdonságnak számított. Bár voltak előzményei ennek a történetnek, még ha nem is hazánkban. Nem sokkal korábban, New Yorkban bemutatták Andrew Lloyd Webber és Tim Rice művét, a Jézus Krisztus szupersztárt. Ez a darab még mindig az egyik legjelentősebb mérföldkő a zenei színház történetében. Majd 1973-ban az első magyar rock-musical, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról jött létre.