Covid két új variánsa intenzíven terjed: Íme az új mutációk tünetei és a legfrissebb fertőzött számok!

Eris variáns – enyhe, de fenyegető

Az Eris a legújabb koronavírus variáns, amelyet nemrég azonosítottak. Szakértők szerint ez a variáns enyhébb tünetekkel jár, mint a korábbi mutációk. Azonban idős emberek és krónikus betegek esetében továbbra is komoly veszélyt jelenthet, mivel súlyos tüdőgyulladást okozhat.

Dr. Szlávik János, az infektológus szerint a Covid-19 jellege hasonlóvá vált az influenzához, ami részben a magas átoltottságnak köszönhető. Ennek ellenére azt javasolja, hogy az ősz beköszöntével fontolják meg a további oltások beadását.

Az Egyesült Királyságban és 14 másik országban már azonosították a Pirola nevű új variánst. Az idősotthonokban élőket már ismét beoltják, mivel a Pirola hasonló tüneteket okoz, mint az Eris.

Pirola variáns – enyhébb lefolyás, továbbra is védelem szükséges

A Pirola variáns tünetei hasonlóak az Eris tüneteihez, enyhébb megbetegedést okozva. Ez az oka annak, hogy Dr. Szlávik nem látja indokoltnak újabb korlátozások bevezetését. Azonban a népegészségügyi központ és a szakértők hangsúlyozzák, hogy a védőoltás továbbra is a legmagasabb szintű védelmet nyújtja a vírussal szemben.

Aktuális adatok szerint a Covid két új variánsa gyorsan terjed, és rengeteg fertőzöttet követel. Fontos, hogy továbbra is tartsuk a távolságot, viseljünk maszkot és igényeljük meg a védőoltásokat a saját és mások biztonsága érdekében.

(forrás: fel nem tüntetett)