Hasznos

Döglött popsi-szindróma: Mik a tünetei és hogyan kezelhetjük?

Naponta nem számoljuk, hogy mennyi órát töltünk ülve, de ha egyszer megállunk, és összeszámoljuk, az eredmény valószínűleg meglepő lesz. Az átlagos ember például több mint 8 órát ül le minden nap, és ez a szám még magasabb a tinédzserek számára. A sok ülés azonban krónikus betegségekhez vezethet. Az egyik ilyen a glutealis amnézia, vagy ahogy mai nyelven hívják – a “döglött popsi” és a “halott fenék” szindróma – akkor fordul elő, amikor a fenék izmai sérülnek, ami az egész testre és alkalmaiban a hátban, a térd és más területeken is befolyással lehet.

Az ülő életmód veszélyei

Rengeteg időt töltünk ülve, ami egyre jellemzőbb a modern világban. Bár ez talán nem váratlan, tudnunk kell, hogy ez komoly hatással lehet az egészségünkre, például magas vérnyomást, magas vércukorszintet vagy szív-, és érrendszeri betegségeket okozhat. Továbbá az állandó ülés kellemetlen tüneteket és rosszabb életminőséget okoz, amit a döglött popsi szindróma valószínűleg ki fog indítani.

Mi is az a glutealis amnézia

Ezt a betegséget okozza, hogy a fenék izmai nem megfelelően működnek. Ha sokat ülünk, ezek az izmok passzívakká válnak, és a testünk gyakorlatilag elfelejti, hogyan kell őket használni. Ez talán elsőre nem tűnik komolynak, de valójában sürgős problémára hívja fel a figyelmet. A farizmok a testünk legnagyobb izmai közé tartoznak, és a legtöbb mozgásban részt vesznek. Ha nem működnek jól, más izmoknak és területeknek, például a térdnek és a hátnak kell átvennie a munkát, aminek természetesen komoly következményei lehetnek.

Nálad is előfordulhat a glutealis amnézia?

Akik e betegségben szenvednek, gyakran beszámolnak róla, hogy több órás ülés után a fenék elzsibbad, esetleg fájdalmat is éreznek. Megjelennek a fájdalmas tünetek a térdükben, az alsó hátukban és a csípőjükben is. További jel lehet, ha a rendszeres edzések ellenére sem tapasztalsz változást a farizmok formájában.

Ha döglött popsi-szindrómában szenvedsz, orvosi véleményt kell kérned a diagnózis felállítása érdekében. Azonban segíthet, ha megfigyeled a tükörben a testtartásodat. Figyeld meg az alábbi három pózt, és nézd meg, hogy helyesen sikerül-e őket kivitelezned.

1. póz

2. póz

3. póz

Gluteális amnézia kezelése otthon

Minden test egyénileg reagál, ezért mielőtt elkezdenéd a kezelést, a legjobb, ha konzultálsz egy szakemberrel. Ha úgy döntesz, hogy otthon kezdenéd el kezelni a problémát, az alábbi néhány gyakorlat segíthet, amivel nem okozhatsz további gondot:

Minden nap tölts néhány percet a fenék erősítésével. Ha sok ülésre kényszerülsz, a legjobb megoldás a megelőzés. Ehhez napi néhány perc fenék gyakorlatra van szükség. Alkalmazz guggolást, terpeszt vagy feküdj le a hátadra és többször egymás után szorítsd össze a farizmokat.

Mozogj annyit, amennyit csak lehet. Próbálj meg változtatni a mindennapi szokásaidon, hogy a lehető legkisebb időt töltsd ülve. Például tartsd szem előtt, hogy minden fél órában felkelsz és mozogsz egy kicsit.

Egészséges életmód is segíthet megelőzni a gluteális amnézia előfordulását. Ha rendszeresen edzel, rugalmasabb izmokat fejleszthetsz ki, amivel erősebbé tudod tenni a farizmokat. Továbbá az egészséges táplálkozás segít csökkenteni a túlsúlyt, ami extra terhet ró a farizmokra és megnehezítheti a döglött popsi szindróma megelőzését.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.