Egy hatalmas változás a nyugdíjazásnál – Senki nem számított rá

A magyar társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását kezdeményezik Semjén Zsolt (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz), a kormánypárti politikusok. A változtatás célja az lenne, hogy kizárólag azok részesüljenek a “nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultságban, akik 40 évig nőként dolgoztak. Ez a kezdeményezés arra reagál, hogy a transznemű magyar nő, Elvira perrel nyert a bíróságon, mivel nem vonulhatott nőként nyugdíjba 40 évnyi szolgálati idő után.

A csütörtökön közzétett törvényjavaslat egyértelművé tenné, hogy a kedvezményes nyugdíjjogosultság kizárólag azoknak jár, akik 40 évig nőként dolgoztak és a magyar állam által nyújtott társadalombiztosítási jogokat igénybe vették gyermekvállalás esetén. Az indoklás hangsúlyozza, hogy az Alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy Magyarország a születési nemet veszi figyelembe. Emiatt semmiféle olyan változás nem lehetséges, amely ellentmond a biológiai meghatározottságnak, és még olyan országokban sem elfogadott, ahol szinte bármikor megváltoztatható a nem. Nem lehet, hogy azok is visszaéljenek a kedvezményes jogosultsággal, akik 39 év munkaviszony után hirtelen nőnek érzik magukat.

A törvényjavaslat kiemeli, hogy a módosítást a folyamatban lévő és a megismételt eljárásoknál is alkalmazni kell. Mint ismert, Elvira, a Háttér Társaság ügyfele már 2020 előtt kérelmezte új neme jogi elismerését. Bár eredetileg férfiként született, 2013 óta hivatalos irataiban nőként szerepel, és így szeretné nyugdíjba vonulni a 40 év munkaviszony után. Azonban a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, ezért nem részesülhet a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjában. Elvira azonban nem adta fel, és a Háttér Társaság segítségével megtámadta a döntést. A kormányhivatal azzal érvelt a perben, hogy a “Nők 40” nevű kedvezmény célja a gyermekneveléssel és a családi élettel kapcsolatos szerepkör kompenzálása, de nem tudtak válaszolni arra, hogy miért jár ez a kedvezmény a gyermektelen vagy egyedülálló nőknek is. Végül a bíróság kimondta, hogy a kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő “nem” fogalmát a születési nemre. Ennek megfelelően a kormányhivatal módosította a nyilvántartásban a felperes nemét, így Elvira 2 év múlva, 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatna.