Egyedülálló fejlemény: Az euró bevezetése először itt történik Magyarországon!

Közel egy évvel ezelőtt, 2022 szeptemberében, egy kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, amely alapján az illetékes önkormányzatok vagy a különleges gazdasági övezethez tartozó települések lehetővé teszik az adók euróban vagy dollárban történő átutalását – derült ki a Telex értesüléséből.

Miután a Magyar Nemzeti Bankhoz érkezik a pénz, azt az érvényes árfolyamon váltják át, majd azonnal továbbítják az illetékes önkormányzat vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyi iparűzési adó beszedéséhez tartozó bankszámlájára.

Az új intézkedés részeként a kormány már augusztusban döntést hozott arról, hogy a társasági adó is fizethető lesz euróban vagy amerikai dollárban.

Ez az egyedülálló előrelépés a magyar gazdaságban, és mutatja a kormány elkötelezettségét a nemzetközi üzleti szereplők és külföldi beruházók felé. Várhatóan további gazdasági előnyöket és lehetőségeket hoz majd magával ez a változás.

Az euró bevezetésére vonatkozó intézkedések felgyorsítják a különböző önkormányzatok és helyi vállalkozások ügymeneteit, és egyszerűsítik a gazdálkodás folyamatát, ami közvetlenül előmozdítja a gazdasági növekedést és fejlődést.

Összességében elmondható, hogy ez a rendkívüli lépés megerősíti Magyarország pozícióját a globális gazdasági térben, és új lehetőségeket teremt az ország számára az európai és nemzetközi üzleti kapcsolatok terén.