Eláruljuk, mi rejlik az öregségi foltok mögött

Az öregségi foltok, más néven lentigines seniles, a bőrön megjelenő sárgás-barnás pigmentfoltok, amelyek általában 40-50 éves kor felett kezdenek el megjelenni. Ezek a foltok mit jeleznek és mit tehetünk ellenük? Ha már megjelentek, hogyan halványíthatjuk el őket?

Mi okozza a megjelenésüket?

Az öregségi foltok jóindulatú pigmentzavarok a bőrben, amelyek főleg azokon a testrészekon jelennek meg, amelyek erősen ki vannak téve a nap sugárzásának. Az egyenetlen bőrtónust és a sötétebb foltokat a bőrben található melanin nevű pigment túltermelődése okozza.

Majdnem minden 60 év feletti személynek vannak öregségi foltjai. Sok ember önbizalmára is hatással vannak, mivel egyértelműen az öregedéshez kapcsolják a megjelenésüket.

Azonban képesek vagyunk késleltetni ezt a folyamatot! Ha szüleinknek is voltak öregségi foltjaik, akkor nagy valószínűséggel nálunk is megjelennek majd. Érdemes felkészülnünk rájuk.

A megelőzés érdekében kiemelten fontos a bőrápolásra való odafigyelés. Mivel az UV-sugárzás okozza a foltokat, a fényvédelemre kell koncentrálnunk, különösen a kritikus területeken, mint például a kézfejen, az arcon és a dekoltázson. Ez azt jelenti, hogy amikor napozunk, használjunk magasabb faktorszámú fényvédő krémet. És mindenekelőtt, amikor magas a napsütötte órák száma, mindenképpen alkalmazzunk olyan arckrémet, amely tartalmaz fényvédőt. Továbbá, fogyasszunk olyan ételeket, amelyek gazdagok A-vitaminban, és tartsuk a táplálkozásunkat kiegyensúlyozottnak.

Mit tehetünk azokkal az öregségi foltokkal, amelyek már megjelentek?

Szerencsére vannak hatékony megoldások (laser kezelés vagy kémiai hámlasztás), amelyekről a bőrgyógyászok tudnak tájékoztatást nyújtani.

Alternatív megoldások lehetnek a házi bőrfehérítő eljárások is: ilyenek lehetnek például a citrom, joghurt, almaecet vagy ricinusolaj. Fontos tudni azonban, hogy bár sokan hisznek ezeknek a megoldásoknak, eddig nincs tudományos bizonyíték, ami alátámasztaná hatékonyságukat.

A szépségipari termékek piacán megtalálható olyan gyógyszerek és bőrápolási termékek, amelyek segítenek a pigmentáció szabályozásában. Világosító krémek és kozmetikai készítmények is léteznek, amelyekben általában C-vitamin származékokat, glikolsavat vagy kojicsavat találhatunk, hogy csökkentsék a foltok és a bőr többi része közti kontrasztot és homogénebbé tegyék a bőrszínt.

Fontos tudni, hogy a kozmetikai termékek csak halványítják a foltokat, és végleges megoldást csak bőrgyógyászati beavatkozással (laser kezelés vagy kémiai hámlasztás) érhetünk el.

Hasznos volt ez a cikk? Ne felejtsd el megosztani a barátaiddal, hogy ők is értesüljenek róla!