Elképesztő hír a dohányosoknak – Dohánytermékek adója emelkedhet!

A Financial Times birtokába került bizottsági anyag szerint az Európai Unió alaposan átdolgozza a dohánytermékek adóztatását. A tervek szerint a jelenlegi 1,8 eurós minimális jövedéki adót megduplázzák, és 20 szál cigaretta felett már 3,6 eurót kell fizetniük a dohányosoknak.

Ez jelentős hozzájárulást jelentene a költségvetésbe, azonban a kelet-európai országokban, beleértve Magyarországot is, a dohányárak drasztikusan megemelkednének. Egy átlagos cigarettacsomagár akár 3 euróba is kerülhetne. A Portfolio.hu kiszámítása szerint, ha az Európai Bizottság friss javaslata életbe lépne, a minimális adótartalom mostani 836 forint helyett körülbelül 1500 forint lenne. Ez pedig azt jelenti, hogy a dohányárak akár 700-800 forinttal is magasabbak lehetnek.

Ez egy igazán sokkoló fejlemény a dohányosok számára, akiknek jelentősen megnövekedhetnek a kiadásaik. Emellett a dohánytermékek iránti igény is várhatóan csökkenne, hiszen a magasabb árak miatt sokan valószínűleg mást választanának.

Ez a hír további nehézségeket jelentene a dohányipar számára is, mivel a forgalom várhatóan csökkenne. A dohányvállalatoknak új stratégiákat kellene kidolgozniuk, hogy fenntartsák piaci pozíciójukat.

Azok a dohányosok, akik eddig még meg tudták engedni maguknak a cigarettát, most komolyan át kell gondolniuk, hogy mennyire töltik szívesen a pénzt erre a káros szenvedélyre. Talán érdemesebb lenne pénzt spórolni vagy más, egészségesebb tevékenységekre költeni.

Egészségügyi szempontból minden indokunk meg van arra, hogy abbahagyjuk a dohányzást. Azonban a pénzügyi okok is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. A magasabb adók miatt a dohányzás egyre inkább luxussá válik, és sokan inkább több jobbat fognak maguknak engedni az elment dohányra fordított pénzből.

Az új adórendszert még jóvá kell hagyni, de ha végül életbe lép, akkor megváltoztatja a dohányosok életét és a dohányipart is. A dohányzás csak még drágább lesz, és az embereknek komolyan el kell gondolkozniuk azon, hogy megéri-e folytatni ezt a káros szokást.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Az egészségügyi szakemberek régóta harcolnak a dohányzás ellen, és a magasabb adók csak egy lépés lehet a tudatosság növelése és a dohánytermékek iránti igény csökkentése érdekében. Azoknak, akik szeretnének leszokni a dohányzásról, most lehetőségük nyílik arra, hogy ez a változás segítse őket.

A dohányosoknak most érdemes elgondolkodniuk az egészségük és a pénztárcájuk közötti egyensúlyról. A dohányzás igen kedvezőtlen hatással van az egészségre, és komoly anyagi terhet is jelenthet. Lehet, hogy az ideje, hogy megtalálják az erőt a leszokáshoz és jobb életmódot válasszanak.

description

Az új adórendszerről folyó vita még korai stádiumban van, és még sok mindentől függ, hogy mikor és hogyan lép életbe. Azonban a dohányosoknak érdemes megtalálniuk a módját annak, hogy felkészüljenek a változásokra, és talán ez lehet az a lökés, amire szükségük van ahhoz, hogy végleg leteszék a cigarettát.