Ez a húgyhólyagrák első és legfontosabb tünete – vegye rendkívül komolyan!

Minden tumoros betegség esetén létfontosságú a korai felismerés, mivel az alapvetően hatással van a gyógyulási esélyekre. Ez különösen igaz a hólyagrákra!

A húgyhólyagrák gyakran hosszú ideig tünetmentes lehet, éppen ezért nincs semmilyen figyelmeztető jel.

A vérzés a vizeletben azonban olyan jele lehet, amely akár hólyagdaganatra is utalhat, ezért nagyon fontos, hogy ha valaki tapasztal ilyet, akkor azonnal keressen fel orvost, legyen az a háziorvosa vagy az urológus.

A Nemzeti Rákregiszter 2019-es és a GLOBOCAN 2020-as adatai szerint Magyarországon évente több mint 3000 embernek diagnosztizálnak hólyagdaganatot, ezek közül kisebb része jóindulatú, nagyobb része azonban rosszindulatú elváltozások. Hazánkban ez a negyedik leggyakoribb rákbetegség a férfiak körében és összesítve a legötödik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. Leggyakrabban 60 évesnél idősebbeknél diagnosztizálják, de fiatalabb korosztályokban is előfordulhat.

“Világszerte évente több mint félmillió ember betegszik meg hólyagrákban, és több mint 200 ezren halnak bele a betegségbe. Ennek a ráktípusnak tehát magas a halálozási aránya, melynek egyik fő oka az, hogy sokszor csak a késői stádiumban diagnosztizálják, mivel hosszú ideig nem okoz panaszt és tüneteket, vagy ha mégis, akkor azokat az érintettek sajnos nem veszik komolyan” – mondja prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

Véres vizelet: ez az első és legfontosabb jel

“Nagyon kevesen vannak tisztában a betegség alapvető tüneteivel, pedig a korai felismerés döntő fontosságú a gyógyulási esélyek szempontjából. A véres vizelet az első és legfontosabb jel, ami akár hólyagdaganatra is utalhat, akkor is, ha csak egyszer fordult elő és ha nincs egyéb panasz vagy fájdalom” – hangsúlyozza Nyirády professzor.

A hólyagrákra utaló másik tünetek lehet még fájdalmas vizelés, hirtelen fellépő vizelési inger vagy égő érzés vizeléskor. Ezekhez hasonló tüneteket okozhatnak azonban más hólyaggal kapcsolatos elváltozások is, mint például húgyúti fertőzések (pl. hólyaghurut), vesekövek, jóindulatú daganatok vagy megnagyobbodott prosztata, tehát egyik sem tekinthető biztos jelnek a hólyagrák esetén. Ezért is nagyon fontos, hogy ha bármelyik tünet jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz, mivel csak orvosi vizsgálattal lehet pontosan megállapítani az okot. Ha pedig hólyagrákot állapítanak meg, a korai felismerés adja a legjobb esélyt a sikeres kezelésre.

Ezek a tényezők növelik a húgyhólyagrák kockázatát

A hólyagrák legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás, becslések szerint az esetek több mint egyharmadáért felelős ez a káros szokás. “Mindenki számára ismert, hogy a dohányzás tüdőrákot okozhat, de kevesen tudják, hogy a dohányzóknak három-négyszer nagyobb az esélye hólyagrákra, mint azoknak, akik nem dohányoznak. Ezért a leszokás és az egészséges életmód, valamint a rendszeres orvosi vizsgálatok nagyon fontosak ennek a ráktípusnak az elkerülése érdekében” – hívja fel a figyelmet Nyirády professzor.

A különféle rákkeltő anyagok is növelhetik a hólyagrák kialakulásának esélyét, így bizonyos iparágakban dolgozóknál, mint például nyomdászok, festők, textilipari dolgozók. Ezen okokon kívül a hosszan tartó vagy ismétlődő húgyúti fertőzés és a hosszan fennálló hólyagkövesség is növelheti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.

Tehát fontos megjegyezni, hogy a véres vizelet különböző betegségek, ideértve akár a hólyagrákot is, lehet tünete. Ha ilyet tapasztal, kerülje az öndiagnózist, és azonnal forduljon a háziorvosához vagy az urológus szakrendelésre. A véres vizelet okát megfelelő vizsgálatokkal ki lehet deríteni, és ha esetleg hólyagrák áll a háttérben, a korai felismerés növeli annak esélyét, hogy a kezelés sikeres legyen.