Ez történik a testtel a magas vérnyomással! Betegségek, amikről sokan nincsenek tisztában!

A magas vérnyomás gyakran “néma gyilkosnak” nevezik, mivel gyakran nem jár látványos vagy ijesztő tünetekkel. Ez pedig a veszélye: sokan nem veszik komolyan az állapotot, mert nem érzik rosszul magukat. Ennek következtében nem szednek gyógyszert és nem változtatnak az életmódjukon, pedig a magas vérnyomás érelmeszesedést okozhat hosszú idő alatt, ami súlyos következményekhez vezethet a szívizomban, az agyban, a veseben és a szem ütőereiben. Ez pedig növeli az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség és akár a vakság kockázatát is.

A magas vérnyomás elhanyagolásának leggyakoribb szövődményei

Agyérelmeszesedés

Kezdetben nincsenek tünetek, csak a kisebb feledékenység jelezheti az agy kis ereinek meszesedését. Ezeken az erek falára plakkok rakódnak, ami miatt az átmérőjük fokozatosan csökken, így kevesebb vér és tápanyag jut az agy szövetébe. Ennek eredményeként a szövetek lassan elhalnak, és ennek következtében memóriavesztés jelentkezik. A folyamat előrehaladottabb stádiumában súlyos koncentrációcsökkenés, szellemi hanyatlás és akár visszafordíthatatlan személyiségváltozás is előfordulhat.

Stroke

A stroke tünetei, ellentétben a magas vérnyomással, nagyon feltűnőek. Erős, hirtelen fejfájás, hányinger, hányás, ájulás és féloldali bénulás léphet fel, ami érintheti a végtagokat és az arcizmokat is. A stroke elhunytak 60-80% -ánál bizonyítottan jelen volt a magas vérnyomás. Az agyi katasztrófa közvetlen oka az, hogy egy nagyobb agyi erek megreped és a vér árasztja el, ezáltal bénítva az adott agyi területet.

Szívelégtelenség

Amikor a szív kisebb erei elmeszesednek és beszűkülnek, a szív vér- és tápanyagellátása természetesen romlik. Erre több tünet is utalhat, amelyek eleinte általánosak, mint a fáradékonyság és a nehézlégzés.

Idővel, ha a betegség kezeletlen marad, a szív erőssége és teljesítőképessége tovább romlik, és súlyosabb tünetek jelentkeznek, mint a terhelés nehezebb elviselése, álmatlanság, lábdagadás és gyakori éjszakai vizelés. “Súlyos problémára utalhat, ha már az ajkak és a körmök is lila színt öltenek – ezt a stádiumot nem szabad kivárni, már az első kisebb tünetekkel fel kell keresni az orvost” – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológusa és intenzív terapeutája.

Agyi- vagy szívinfarktus

Ha az agyban egy nagyobb ütőeret elzár egy vérrög, akkor az érintett terület működésképtelenné válik, ez az agyi infarktus. A tünetek hirtelen jelentkeznek és az érintett terület funkciójától függenek. Előfordulhat beszédzavar, látászavar, végtagbénulás és a száj félrehúzódása. Ha pedig a szívben egy koszorúér záródik el, szívinfarktusról beszélünk, amely ijesztő tünetekkel jár, mint mellkasi fájdalom, nehézlégzés, verejtékezés és félelemérzés. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal hívjuk a mentőket!

Angina pectoris

A szív koszorúereinek elmeszesedése miatt az beszűkült erek kevésbé képesek átereszteni az oxigént, ezért időről-időre szorító mellkasi fájdalom jelentkezhet. Azonnali orvosi ellátást igényel, hogy kizárják a mögöttes szívinfarktust.

A vese- és a szem szövődményei

Az erek károsodása a magas vérnyomás miatt hesedhet a vesében, aminek következtében csökken a kiválasztás hatékonysága, és veseelégtelenség alakulhat ki, amely komoly következményekkel járhat, ha nem kezelik.

A magas vérnyomás miatt előfordulhatnak szem bevérzések is, bár a bevérzés nem feltétlenül utal magas vérnyomásra. Ha piros bevérzéseket látunk, az azért lehet, mert a magas vérnyomás megterheli az erek falát, és a hirtelen nyomásugrás akár a repedésükhöz vezethet. A szembevérzés ijesztő lehet, de általában ártalmatlan kötőhártya-vérzést jelent, amely néhány héten belül eltűnik következmények nélkül. Az üvegtesti vérzés azonban sokkal veszélyesebb, és homályt vagy foltot okozhat a beteg látásában, attól függően, hogy milyen sűrűségű, mennyiségű és hol helyezkedik el a vérzés. Az ismert magas vérnyomásos betegeknek rendszeres szemfenéki vizsgálatra van szükségük, amely során szükség esetén szemnyomás mérést és laborvizsgálatot is végeznek.

Forrás: Kardioközpont