BIKUCI.HU - VICC OLDAL + FACEBOOK OLDAL ELADÓ!; Érdeklődni a [email protected] e-mail címen!

Ezeket az ételeket tilos tárolni, megmérgezhetnek

news image

Nem is olyan régen, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összeállított egy listát, ami szerint vannak olyan élelmiszerek, amiket a lejárati időn túl is el lehet fogyasztani. Ez nem mondható el ugyanakkor minden élelmiszerre. Sőt, olyannyira nem, hogy vannak olyan ételek, amiket kifejezetten tilos tárolni, mert a lejárati időn túl való fogyasztásukkal olyan kockázatokkal számolhatunk, aminek nem lehet jó vége.

Fotó: NÉBIH

Lágy sajtok – 1-2 hét

A keményebb sajtok, mint a cheddar vagy a gouda, hosszabb ideig is eltarthatók a hűtőszekrényben, mivel a penész és a baktériumok nehezebben tudnak áthatolni külső rétegeiken. A Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia szerint felbontásuk után 3-4 hétig is elállnak, és ha megjelenne rajtuk a penész, akkor a kérdéses részt 2-3 centiméteres vastagságban levágva továbbra is fogyaszthatók lehetnek. A lágy sajtok azonban, – mint a ricotta, krémsajt, kecskesajt – érzékenyebbek a baktériumokra, ezért a lejárati idő végén, vagy ha megjelennek rajta a romlás első jelei, azonnal kukában kell, hogy végezzék. Általános szabály, hogy minél lágyabb a sajt, annál rövidebb az eltarthatósága. Ez a krémsajtnál maximum 2 hétnek, a ricottánál pedig 1 hétnek felel meg.

Szószok – maximum 1 év

Mivel zárt üvegbe, vagy flakonba vannak csomagolva, a különböző szószokkal kapcsolatban ritkán merül fel, hogy esetleg megromlanak. A szakértők ajánlása szerint, „felbontás után a lehető leghamarabb” el kell őket fogyasztani. A különböző szószok és krémek eltarthatóságát az is csökkentheti, hogy ha belenyúlunk újra és újra kanállal vagy késsel, ezzel ugyanis baktériumokat vihetünk bele. A népszerű szószoknál arra kell figyelni, ha esetleg furcsa szagot árasztanak, esetleg megváltozik a színük, vagy kiválik belőlük a víz, ekkor jobb megszabadulni tőlük. A mustár akár egy évig is eláll a hűtőben, azonban a salsa, csak 1 hónapig, a BBQ 4 hónapig, a majonéz 2, a ketchup pedig fél évig tárolható biztonságosan, a fentiek figyelembe vétele mellett.

Hidegen sajtolt gyümölcslevek – 5 nap

Tévedés ne essék, ezek nem a pasztörizált gyümölcslevek, hanem a hidegen sajtolt, préselt levek, amik manapság igen népszerűek. Bár akár 30 napig is frissek maradnak, de ez csak a hűtőben tartásra igaz. Felbontás után pedig 5 nap után már nem érdemes elfogyasztani őket, mivel sokkal érzékenyebbek a bakteriális szennyeződésekre.

Friss húsok – akár 0 nap

Sajnos előfordulhat, hogy a boltok polcaira a „friss hús” épp csak a lejárati időt megelőző napokon kerül ki, így nagy a bizonytalanság ezekkel kapcsolatban. Éppen ezért jobb nem kísérletezni velük, és azonnal felhasználni, vagy lefagyasztani őket a vásárlást követően. Emellett az is fontos, hogy megfelelően hőkezeljük őket, az E. col

Olvasd tovább a cikket