Fehér foltok a bőrön: amit tudnod kell róluk

Néhány ember szokatlan, foltokban megjelenő fehér pöttyöket tapasztalhat a bőrén, amelyek bárhol előfordulhatnak. A bőr színét a melanin nevű fehérjetermészetű anyag adja. Ha problémák lépnek fel a melanin képzésében, akkor pigmentképzési vagy festékképzési rendellenességről beszélünk. Ezek a rendellenességek kisebb vagy nagyobb foltokban jelentkeznek a bőrön, lehetnek sötétebbek vagy világosabbak, de sosem emelkednek ki a bőrből.

A fehér foltok kialakulhatnak mechanikai hatások (dörzsölés, szúrás), vegyi anyagok (paraffin szénhidrogének, festékek, illóolajok), gyógyszerek (például fogamzásgátlók), UV-sugárzás (ami a leggyakoribb ok), anyagcserezavar, máj- vagy epebetegség, idegrendszeri zavar, aknék nyomai, hormonzavar, fertőzés vagy genetikai öröklődés következtében. Világos bőrű, vöröses szőke embereknél gyakrabban jelentkeznek.

Ha természetes módon szeretnél megszabadulni a fehér foltoktól, próbáld ki az alábbi tippeket:

1. Citromlé: Mossuk le a bőrt naponta legalább kétszer frissen facsart citromlével. Az enyhén savas citromlé eltávolítja a bőr felső rétegének elhalt hámsejtjeit, így halványítva vagy akár eltüntetve a májfoltokat.

2. Joghurt és méz: Keverjünk össze egy teáskanál natúr joghurtot és egy teáskanál mézet. Vigyük fel a keveréket a bőrre, hagyjuk rajta 30 percig, majd öblítsük le. Ezt a kezelést naponta egyszer végezzük.

3. Aloe vera: Az aloe vera levélből kipréselt zselében olyan vegyületek találhatóak, amelyek segítik az elhalt sejtek leválását és serkentik az új bőrsejtek képződését. Használjuk naponta egyszer vagy kétszer. Kipróbálhatunk olyan készítményeket is, amelyek tartalmaznak aloe verát.

A népi gyógyászatban az író tejsavat javasol a pigmentfoltok eltüntetésére, mivel finoman eltávolítja a nap által károsított és elszíneződött területeket.