Felkészülni! Óránk vannak hátra! Brutális Jégesővel, szélviharral, cellákkal tör be a hidegfront – EZ a 12 megye kapott riasztást hétfőre! Pontosan EKKOR érkezik a vihar és az enyhülés: –

Felkészüljünk! Még órák vannak hátra! Viharos hidegfront érkezik, amely hoz magával brutális jégesőt, erős szélvihart és zivatarcellákat – 12 megye kapott riasztást hétfőre! A vihar és az enyhülés pontos időpontja:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma nagy részben derült, napsütéses idő várható, kevés fátyolfelhővel az égen. Azonban késő délutántól, estétől erős gomolyfelhő-képződés várható a Dunántúlon és a középső országrészben, amihez záporok, zivatarok és esetleg felhőszakadás is társulhat. Néhány helyen heves zivatar is kialakulhat, amely nagyobb méretű jégdarabokat és szélrohamokat is eredményezhet. A déli szél élénk, néhol erős lökésekkel jár.

A legmagasabb hőmérséklet 32-40 fok között várható, de a Dunántúl nyugati részén kicsit hűvösebb lesz az idő. Az esti órákra a hőmérséklet 21-30 fok közé csökken. Az előrejelzések szerint délutánig, késő délutánig nem valószínű zivatar az országban. Azonban később délután a Dunántúlon, majd este a középső megyékben is egyre nagyobb területen várhatóak zivatarok, amelyekhez viharos széllökések, intenzív csapadék és jégeső társulhat. Főként a Dunántúlon erősen viharos, károkozó szélrohamok és 3-5 cm-es jégdarabok is lehetnek.

Különösen a nyugati megyékben valószínű, hogy egymást követő zivatarcellák okozhatnak akár 30-40 mm-nél is nagyobb csapadékot egyes helyeken. A heves zivatarok miatt a nyugati részen másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben. A nyugati megyékben már enyhül a meleg, a napi középhőmérséklet 25 fok alatt lesz. Keletebbre azonban továbbra is 25-27 fok felett, különösen az Alföldön, 29 fok körül alakul az átlaghőmérséklet. Az Alföldön továbbra is a legmagasabb, harmadfokú, piros riasztás van érvényben a magas hőmérséklet miatt.