Fontos változások jönnek a nyugdíjasok számára novemberben

Farkas András nyugdíjszakértő szerint jelentős emelés várható az idei inflációkövető nyugdíjemelésben. Azonban a leginkább rászoruló nyugdíjasoknak ez nem jelent majd nagy segítséget.

A Központi Statisztikai Hivatal szeptemberben teszi közzé az augusztusi inflációs adatokat tartalmazó gyorstájékoztatóját. Ez az adatokat tartalmazza a nyugdíjasinfláció kiszámításához is. Az augusztusi adatok alapján a kormányzat becslést fog készíteni a nyugdíjasinfláció mértékéről. Ha ez az infláció meghaladja az általános inflációt, akkor a nyugdíjak pótlólagos emelése is ezen alapul.

Farkas András elmondta, hogy saját kalkulációi alapján a nyugdíjasinfláció elérheti akár a 18%-ot is, sőt, akár 18,5%-ig is emelkedhet.

Januárban a nyugdíjakat 15%-kal emelték, így az infláció alapján (17,5%) a nyugdíjak további 2,5%-kal növekedhetnek, illetve a nyugdíjasinfláció alapján akár 3-3,5%-kal is emelkedhetnek.

Ez azt jelenti, hogy novemberben már az emelt összeget kapják meg a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők. Emellett visszamenőlegesen megkapják a nyugdíjemelési különbözetet az év korábbi 10 hónapjára, valamint a 13. havi nyugdíjra is.

Farkas András elmondta a Növekedés.hu-nak, hogy Magyarországon az utóbbi évtizedben a nyugdíjasok körében folyamatosan zajlik a relatív elszegényedés. A meghatározott nyugdíjak a valorizációs eljárásnak köszönhetően képesek követni a keresetek növekedését, de ezután kevésbé emelkednek a nyugdíjak az átlagkeresetekhez képest. Ennek eredményeként egy relatív elszegényedési folyamat indul el.

A jelenlegi nyugdíjrendszer nem tudja kezelni ezt a problémát, így csak a közelgő nyugdíjreform jelenthet választ erre a kérdésre – hívta fel a szakértő a figyelmet, hozzátéve: “Ezt egyre több nyugdíjas érinti.”

Forrás: A Nyugdíjasok, figyelem! Ilyen változások jönnek novembertől bejegyzés először -én jelent meg.