Fűtsd a házadat fával 2023 télen! Megdöbbentő újdonság, amire senki sem számított

Az elmúlt időszakban a fafeldolgozási díjak jelentősen emelkedtek az infláció miatt, azonban a tüzelőanyagárak kialakításakor ennél több tényezőt is figyelembe kell venni – nyilatkozta Sulyok Csaba, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettese a Pénzcentrumnak.

Hozzátette, ennek eredményeként a hazai tűzifa árai az elmúlt évben legalább az infláció mértékével emelkedtek. Idén az érdeklődés a tűzifa iránt kevésbé volt élénk, azonban 2022-ben a lakossági rezsicsökkentés változása miatt megnőtt a kereslet. A fakereslet jelenleg az előző évek normális szintjén mozog – tette hozzá Sulyok Csaba. A szakértő szerint a faértékesítés újra felélénkül, amint az időjárás ősziesre fordul, ahogyan azt korábban megszokhattuk.

A vállalatnál általánosan egy átlagos évvel számolnak, és képesek lesznek kiszolgálni minden vásárlót, fahiány nem várható. Az árak tekintetében a lágylombos tűzifák, mint például a nyárfa és a fenyő, erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, míg a keménylombos tűzifák, mint például az akác, erdei köbmétere 40-42 ezer forint a NEFAG Zrt. kirendeltségeinél. Az 2023-as árakat a cég egy előzetes piackutatás alapján határozta meg, összehasonlítva a térség más erdőgazdaságainak és magánerdő tulajdonosainak köbméteráraival.

“A lakossági vásárlóknak kedvező árat kínálunk, és nem túláraztuk a tűzifát” – tette hozzá Sulyok Csaba.

Függetlenül attól, hogy az árak enyhén emelkedtek, a fával való fűtés továbbra is gazdaságos és fenntartható választás marad. A fa hőértéke kiváló, és a helyi tűzifa beszerzése elősegítheti a helyi gazdaságot is.

Az alábbiakban megnézheted, hogy milyen egyszerűen tudsz a saját magad melegét gondoskodni

A fafűtés környezetbarát alternatíva, amely csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Emellett a fafűtés tapasztalatait és technikáit át lehet örökölni a következő generációknak, ezáltal fenntarthatóbb energiarendszer építését segítve.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fával való fűtéshez megfelelő fa minőséget és tisztaságot kell választani. Válaszd az olyan megbízható forrásból származó tűzifát, amely a minőségi kritériumoknak megfelel.

Ha a fával való fűtésre gondolsz, ne habozz tovább, és kezdd el időben előkészíteni a szükséges tűzifa beszerzést. Így biztosítva lehet, hogy melegen tudd tartani otthonodat a hideg téli napokon.

fa tűzben
Fűtsd a lakásodat fával a hideg téli napokon

A fával való fűtés nemcsak gazdaságos és fenntartható, hanem otthonos melegséget is biztosít. Ha fával fűtesz, egy egészséges és kényelmes környezetet teremthetsz magadnak és családodnak egyaránt.