Gyakran ébredsz éjszaka WC-re? Ez hogyan befolyásolhatja az egészségedet?

Miért jársz gyakran éjszaka WC-re?

Sok ember számára természetes dolog éjszaka felébredni és látogatást tenni a mellékhelyiségben. Ha valami zajra vagy kellemetlenségre ébredünk, akkor szintén egyértelmű, hogy szükségünk lehet egy WC-látogatásra.

Azonban ha rendszeresen felébredsz azért, mert szükséged van a WC-re, ez problémára utalhat. Ebben az esetben érdemes megnézni, hogy milyen egészségügyi problémák okozhatják ezt a tünetet.

Milyen egészségügyi problémák állhatnak a háttérben?

Az egyik lehetséges ok, hogy a szervezetedben kevés olyan hormon van, amely egyensúlyozza a vízháztartást. Ennek a hormonnak a szintje természetesen csökken az életkor előrehaladtával, de különösen a korosodással válik jobban észrevehetővé. Minél alacsonyabb az AVP hormon szintje, annál gyakrabban lesz szükséges látogatni a mellékhelyiséget.

Ha napközben tapasztalsz duzzadt lábat vagy nehézséget a lábban, akkor lefekvés előtt a folyadék könnyebben kiürülhet, mert javul a láb áramlása.

Ha ez a probléma zavaró számodra, akkor érdemes megfontolni, hogy esténként a lábadat felemelt helyzetben tartod, például párnákkal. Ez megakadályozza a folyadék visszatartását.

Gyakori WC-látogatás lehet fertőzés következménye is, ezek általában átmeneti problémák. Ezeket jellemzik a gyakori inger és a égő érzés. Ilyenkor fordulj orvoshoz, mert ezeket a problémákat könnyen kezelheti a megfelelő gyógyszer.

A cukorbetegség vagy az először előforduló cukorbetegség is okozhat hasonló tüneteket. A gyakori vizeletürítéssel a szervezet megpróbálja csökkenteni a cukor mennyiségét. Emellett állandóan szomjasnak érezheted magad, még akkor is, ha sok folyadékot fogyasztasz. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor valószínűleg magas a vércukorszinted.

A megnagyobbodott belső szervek és a hasi elhízás is okozhat gyakori vizeletürítést. Ilyenkor a belső szervek nyomást gyakorolnak a hólyagra, ami gyakoribbá teszi a vizelési ingert. Ez súlyos problémára utalhat, ezért érdemes orvoshoz fordulni.

Ezek mellett előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva a hólyag elmozdul, és ez miatt állandó nyomás alatt van.

A férfiak esetében is gyakran előfordulhat éjszakai vizelési probléma.

Bár ez általában ártalmatlan dolog, és önmagában nem jelez semmilyen visszafordíthatatlan folyamatot, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert az orvosok vagy egyszerű beavatkozással könnyen kezelhetik a problémát.