Hogyan állítsd meg az önromboló kapcsolatokat: 6 tipp, ami segít

Mindig a távozási stratégiákat tervezed a kapcsolataidra? Távolságot teremtesz, amikor jól alakulnak a dolgok? Kerülöd mindazt, ami komolyabbra fordulhat, mint például a szülőkkel való találkozás? Lehet, hogy önromboló vagy a kapcsolataidban. Az önromboló viselkedés súlyosan befolyásolhatja az életed minden területét. Ha arra eszmélsz rá, hogy csak bizonyos pontig jutsz a randevúzással kapcsolatban, akkor itt az ideje megtanulni, hogy hogyan lehet megállítani az önromboló kapcsolatokat.

Mi az önromboló viselkedés?

Az önromboló viselkedés olyan gondolat- és viselkedésminták, amelyekbe beleesel, tudattalanul vagy tudatosan, akadályokat teremtve céljaid elérése előtt. A pszichéd ezt azért hozza létre, hogy megvédjen a potenciális veszélyektől vagy károktól. Gyakran nincs tudatában az önromboló viselkedésnek, és nem szándékosan csinálod, de ha az önromboló viselkedés állandósul, akkor kihívásokhoz vezethet az életed minden területén, beleértve a kapcsolataidat is.

A kapcsolatokban olyan viselkedést jelent, amely szándékosan vagy öntudatlanul az egyik kapcsolat végéhez vezet. Ezek a viselkedések gyakran kiindulást vesznek a bizalmi problémákból, a múltbeli negatív élményekből és a rossz kapcsolati képességekből. Sok jel van arra, hogy önromboló vagy a kapcsolataidban, ideértve:

 1. Gázlámpázás- megkerüled a problémákra adott reakciódat vagy érvényteleníted a párkapcsolatoddal kapcsolatos aggodalmait.
 2. Illeszkedés- mindig olyan partnereket választasz, akik nem elérhetők vagy nem kompatibilisek az őszzel és a céljaiddal.
 3. Féltékenység és bizalomhiány- az árulás bizonyítékát keresed, még akkor is, ha nincs jele annak, hogy a partnered rosszat tenne.
 4. Kerülés- kilépési lehetőséget vagy mindent, ami nagyobb elkötelezettséghez vezethet, mint például a szülőkkel való találkozás vagy összeköltözés, kerülöd.
 5. Kritika- bosszantod a partnered viselkedését, veszekszel vele és a legapróbb dolgokban is hibát keresel.
 6. Kalandvágy és megcsalás- szándékosan sértő viselkedést tanúsítasz, és gyakran azzal igazolod, hogy így megelőzöd, hogy a partnered megsebezzen téged.
 7. Sorozatos randizás- állandóan alkalmi kapcsolatokba bocsátkozol és kiszállsz, amikor a dolgok komolyabbá válnak.

7 ok, amiért önromboló vagy a kapcsolataidban

 1. Az elhagyás félelme: Az elhagyás vagy az intimitás félelme az egyik legfőbb oka annak, hogy önromboló vagy a kapcsolataidban. Lehet, hogy úgy véled, senkiben sem lehet megbízni, vagy ha valakit szeretsz, akkor elhagy téged. Ez gyakran abból ered, hogy gyermekkorodban magára hagytak, általában egy szülő vagy más olyan személy által, aki közelinek számított hozzád.
 2. Alacsony önbecsülés: Az önmagunkba vetett hit hiánya gyakran kéz a kézben jár az önromboló viselkedéssel. Az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek úgy gondolhatják, hogy nem érdemlik meg a szeretetet vagy az egészséges kapcsolatokat. Ez olyan öndestruktív viselkedést eredményezhet, amely összehasonlításban a partneredről való negatív beszéddel vagy folyamatosan eltaszítja őket.
 3. Gyermekkori trauma: Korábbi árulási, elhagyási vagy bántalmazási tapasztalatok olyan érzelmi sebeket okozhatnak, amelyek befolyásolják a jelenlegi kapcsolatokat. A múltbeli fájdalom miatt a személy védekező módon viselkedhet vagy a legrosszabbra számíthatja partnerét.
 4. Személyes problémák: Személyes problémák, például feloldatlan konfliktusok a családdal vagy a barátokkal, áthathatják a kapcsolatokat és feszültséget vagy konfliktust okozhatnak.
 5. A kötelezettségvállalás félelme: A kötelezettségtől való félelem valós probléma lehet néhány ember számára. Lehet, hogy félnek a hosszú távú elkötelezettségtől vagy attól, hogy elvesztik a függetlenségüket, és emiatt önrombolóvá teszik a kapcsolatot, mielőtt túl komolyra fordulna.
 6. Bizalmi problémák: Bizalmi problémák, legyenek azok korábbi kapcsolatokból vagy személyes bizonytalanságokból eredőek, olyan viselkedést eredményezhetnek, amely aláássa a bizalmat és lerombolja a kapcsolat alapját.
 7. Külső stresszhatások: Időnként külső stresszhatások, mint például a munkahelyi nyomás, anyagi problémák vagy családi problémák hatással lehetnek egy személy viselkedésére a kapcsolatban. Ezek a stresszhelyzetek negatívan befolyásolhatják az érzelmi stabilitást és negatívan befolyásolhatják a kapcsolatot.

Hogyan állítsd meg az önromboló kapcsolataidat

1. Vállald fel a saját felelősségedet

Az önromboló viselkedés megállításának kulcsa a saját tudatosság. Az első lépés az, hogy felismerd a szerepedet a múltbeli kapcsolatok torpedózásában. Ha felismered a romboló viselkedés mintáit, akkor lépéseket tehetsz az ilyen viselkedések megváltoztatása érdekében a jövőben. Innen kiépítheted azokat az eszközöket, amelyek segítenek egészséges kapcsolatok kialakításában.

2. Ismerd meg a mellékelt stílusodat

Az ismereteid a mellékelt stílusodról (biztos, elkerülő, szorongó vagy rendszertelen) segíteni fognak megérteni, hogy miért cselekszel bizonyos módon a kapcsolatodban, és segíthet átértelmezni a sablonos cselekvéseket egészségesebb mintákra. A saját mintázatod jobb megismerésével tudatosan dolgozhatsz az érzéseidről a kapcsolatokban, fejlesztheted a kommunikációs képességeidet, és elengedheted a kapcsolatokkal kapcsolatos félelmeidet. Számos ingyenes online teszt áll rendelkezésedre, amely megmondja a mellékelt stílusodat.

3. Azonosítsd a kiváltó tényezőket

Ha folyamatosan önromboló viselkedési mintát tapasztalsz a kapcsolataidban, próbáld meg megérteni, hogy mi váltja ki a viselkedésedet. Ez lehet félelem vagy unalom. Miután megtanultad a kiváltó okokat, eldöntheted, hogyan elégítheted ki az érzelmi szükségleteidet anélkül, hogy önmagadat rossz magatartásra kényszerítenéd a kapcsolataidban. Megtanulhatsz megbirkózni velük és nem hagyni, hogy az érzéseid elfoglaljanak és olyan módon cselekedjél, amely véget vethet a kapcsolatodnak.

4. Nyílj meg a partnered előtt

Ha rájössz, hogy olyan dolgokat teszel, amelyek önmagad kárára teszik a kapcsolatodat, és nem akarod, hogy a kapcsolatod véget érjen, beszélj erről a partnereddel. Győződj meg róla, hogy a beszélgetés nyugodt légkörben zajlik, hogy világosan ki tudják fejezni, amit teszel, és honnan ered. Ez segíthet a partnerednek megérteni, és innen együtt dolgozhatnak azért, hogy a dolgok jobbak legyenek a jövőben.

5. Kérj szakmai segítséget

Az önrombolás nem könnyű egyedül legyőzni. Nagyon káros lehet, és mivel gyakran múltbeli traumákból vagy mélyben meghúzott félelmekből ered, rendkívül hasznos lehet szakemberrel dolgozni. Egy terapeuta segíthet azonosítani a problémás viselkedéseket és begyógyítani a múltbeli traumákat. Segítenek neked a megküzdési képességek kifejlesztésében és az önromboló kapcsolati ciklus megszüntetésében.

6. Dolgozz az önbecsüléseden

Az alacsony önbecsülés az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek önromboló viselkedést tanúsítanak. Meg kell tanulnod szeretni és boldogulni önmagaddal, mielőtt jó érzéseket váltanál ki egy kapcsolatban. Egy terapeuta segíthet neked abban, hogy elkezd dolgozni az önbecsülésed és önértékelésed kiépítésén. Ez lehet olyan dolgokat magában foglal, mint az afirmációk írása/elmondása, határok kialakítása, a testmozgás prioritása, olyan hobbi vagy tevékenység keresése, amelyet szeretsz, és időt tölteni olyan emberekkel, akik jól érzed magad a közelségükben.

Ha észreveszed, hogy önromboló viselkedést tanúsítasz a kapcsolataidban, reméljük, hogy ezek a tippek segítenek neked dolgozni önmagadon, és egészséges kapcsolatokat teremteni a jövőben!

Ez a bejegyzés tartalmazhat affiliate linkeket.

Tetszettek ezek a tippek arról, hogyan lehet megállítani az önromboló kapcsolatokat? Nagyon örülnénk, ha megosztanád ezt a bejegyzést a Pinteresten!

További kapcsolati tippeket keresel? Kövesd táblánkat a Pinteresten a Minden Nő Dolga.