Hogyan szaporíts rózsát ősszel? Légy te is egy kertész nagy trükkjeinek birtokában

Manapság számtalan rózsafajtát találhatunk a boltokban, de ha biztosra akarunk menni, jobb választani egy már kifejlett bokorról és annak dugványát szaporítani. Az ősz a legideálisabb időszak a dugványos szaporításra, ekkor a hajtások a legerősebbek és a legjobban könnyen gyökereznek.

Az első lépés, hogy amikor a levelek lehullanak a választott szárról, elkezdhetjük a szaporítási folyamatot. A megfelelő szár sötétzöld vagy barnás kérgű, ami arra utal, hogy már egy kifejlett példány. A dugvány nem lehet zöld leveles vagy épp növekedésben, nem lehet beteg (levéltetvek, atkák), penészes vagy gombás, és nem lehet kiszáradva.

A megfelelő hatásnak 4-5 mm átmérőjűnek kell lennie. Vágjuk le a megfelelő hatást, legalább 3-4 rügy legyen rajta. Az utolsó rügy fölött hagyjunk meg 3 cm-t és itt vágjuk el. Az alsó vágás közvetlenül az alsó rügy alatt legyen, és kicsit ferde legyen, mert ez fog a földbe kerülni.

Ha most októberben állítjuk el a dugványt, akkor hagyjuk meg az alsó leveleket, ha tavasszal, akkor távolítsuk el őket. Ássunk egy 30 cm mély gödröt, amiben 20 cm mélyre helyezzünk fűnyesedéket, majd még 10 cm mélységig tegyünk komposztot. Ha tavasszal szeretnénk elültetni a rózsát, akkor tartsuk a hajtást a hűtőszekrényben, egy pincében vagy egy veremben.

Ha a veremmel tároljuk, akkor temessük kb. 15 cm mélyre és fedjük le alaposan. Ha a hűtőszekrényben tároljuk, akkor vásároljunk speciális csomagolófóliát erre a célra, amit szaküzletben kaphatunk. Ha egyszerűen szeretnénk tárolni a hajtást, akkor tegyük egy nagy fazékba földbe vagy tőzegbe, és helyezzük napfénytől és fagytól védett helyre a pincében. Télen ellenőrizzük rendszeresen, hogy ne száradjon ki, és nedvesítsük meg, ha szükséges.