Hoppá! Müller Cecília hivatala figyelmeztet minden magyart: Parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is magas

Országosan még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn. A hidegfront és a csapadék hatására csökkent a levegőben levő parlagfű virágpor mennyisége, azonban a hétvégén még mindig jellemzően a magas és nagyon magas tartományban alakult.

Az elkövetkező héten a meleg időjárás miatt várhatóan továbbra is magas lesz a pollenterhelés, helyenként a szárazabb, fertőzöttebb területeken pedig akár nagyon magas szintet is elérheti.

A NNGYK közleményében rámutatott, hogy az elmúlt hetek magas pollenkoncentrációja miatt a belső terekben nagy mennyiségű pollen ülepedhetett ki. Azokat, akik allergiásak a parlagfű virágporára, felhívták a figyelmet arra, hogy az enyhülés időszakában a beltéri pollenterhelést jelentősen csökkenthetik nagytakarítással, portalanítással, szőnyegtisztítással, ágyneműcserével és függönymosással, valamint a kora reggeli és az esti órákban történő szellőztetéssel.

A súlyosabb tüneteket a patikákban vény nélkül kapható készítményekkel enyhíthetik, azonban ajánlott az érintetteknek szakorvoshoz fordulniuk, mivel a különböző tünetekre különböző hatékony kezelések állnak rendelkezésre.

Ez az írás egy forrásból származik

Ez az írás egy forrásból származik