Hasznos

Így ápold megfelelően a cukrot és ismerd meg főbb fajtáit!

A kristálycukor minden édeskedvelő igazi nagy barátja és alapanyaga számos napi ételeknek és italoknak. Ismerjük és évszázadok óta nélkülözhetetlen része az életünknek, mégis mit tudunk róla igazán? Jöjjön egy rovat a cukorról, annak előállításáról, szerepéről, tárolásáról és legelterjedtebb fajtáiról!

A fehér cukor valójában kristályosított szacharóz, amelyet cukornádból vagy cukorrépából vonnak ki. A növény feldolgozásánál a nedvességtartalmat forrással elpárolják, ekkor kezd kristályosodni a szacharóz. A folyamat során aztán kristálycukort kinyerik belőle, a megmaradt anyag pedig melaszként kerül felhasználásra.

1. Miért fontos a cukor?

Tévhittel ellentétben, a cukor feladata nem kizárólag az ételek, italok édesítése. Igen fontos szerepe van különböző kémiai reakciókban, mint például a karamellizálásnál, amikor a cukor a hő hatására lebomlik. Az étel sütése közbeni barna réteg kialakulását Maillard reakciónak nevezzük, ami akkor következik be, ha aminosavak és fehérjék reakcióba lépnek a cukorral. Ez segíti elő az étel teljesebb ízét és szebb, aranybarna színét. A cukor emellett nedvszívó tulajdonságokkal is rendelkezik, biztosítva ezzel az étel nedvességtartalmát, ami elkerüli a kiszáradást és folyamatosan biztosítja a puhaságot. Példa erre a sült tészták és más pékáruk esete.

2. Cukortárolás az otthonodban

Cukor esetében a legfontosabb, hogy mindig légmentesen záródó tégelyben tároljuk, mivel a nedvességet magába szívja. A levegő páratartalma befolyásolja az állagát és az ízét is. Ha egyszer nedvességet szívott magába, azt onnan már nem tudjuk kivonni, hiába próbálkozunk kiszárítással. Mivel viszont a cukor nem ideális környezet a mikrobák számára, a légmentesen záródó tégelyben és hűvös, száraz helyen való tárolása hosszú időn keresztül megőrzi frissességét.

3. Fajtái a cukornak

3.1 Kristálycukor

Az így elnevezett fehér cukrot leginkább ebben a formában ismerik, használják és értékelik. Bármilyen sütéshez, főzéshez és italok ízesítéséhez kiválóan használható.

3.2 Porcukor

A kristálycukrot mechanikus módon zúzzák össze, így adva neki finom, poros állagot. Sütéshez azonban nem igazán javallott, mert gyakran adnak hozzá kukoricakeményítőt vagy kálcium-foszfátot, hogy megakadályozzák csomósodását. Folyadékokban viszont szinte azonnal feloldódik.

3.3 Kockacukor

Ez a hagyományos kristálycukor, amelyből a könnyebb adagolás érdekében kis kockákat készítenek, mindezt egy cukorszirup segítségével, ami összetartja a kristálycukor szemcséit. Főként italok, mint például tea és kávé ízesítésére használják.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Kuffer Kriszti

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ Mégsem szólok hozzá

Önnek van véleménye? Tudassa velünk!

Adja meg nevét.

Rossz e-mail cím!

Adja meg email-címét!

Jegyezze meg a böngésző a nevemet és az e-mail címemet a következő alkalomra, ha újra hozzá szeretnék szólni.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.