HírekReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

ÍNYCSIKLANDÓ RETRÓ RAKOTT KÁPOSZTA RECEPT – A KLASSZIKUS MAGYAR ÍZEK

Ínycsiklandó retró rakott káposzta recept – A klasszikus magyar ízek

A retró rakott káposzta egy igazi klasszikus magyar étel, amely a múlt század közepén vált népszerűvé. Ez a laktató fogás ideális választás egy családi ebédhez vagy vacsorához, hiszen nemcsak finom, de elkészítése is viszonylag egyszerű. A rakott káposzta rétegezett zöldségekből, darált húsból és ízletes fűszerekből áll, amelyben a savanyú káposzta adja meg a karakterét. Ne hagyjuk ki a régi idők ízeit, készítsük el együtt ezt a remekművet!

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 közepes fej savanyú káposzta
  • 500 g darált sertéshús (vagy marhahús)
  • 250 g füstölt szalonna
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 150 g rizs
  • 2 tojás
  • 200 g tejföl
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • Só ízlés szerint
  • 1 evőkanál olaj
  • 100 g reszelt sajt (opcionális)

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Elkészítés menete:

  1. Az alapanyagok előkészítése:

    • Először is, főzzük meg a rizst. A rizst alaposan mossuk át, majd egy lábas vízben, enyhén sós vízben főzzük puhára, kb. 15 perc alatt. Amikor kész, tegyük félre hűlni.
    • A savanyú káposztát átmossuk, majd egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni.

  2. Húsfeltét elkészítése:

    • A vöröshagymát és fokhagymát pucoljuk meg, majd apróra vágjuk. A füstölt szalonnát szintén kockákra vágjuk.
    • Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk olajat, és adjuk hozzá a szalonnát. Pár percig pirítsuk, amíg kiengedi a zsírját és ropogósra sül.
    • Ezután adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk üvegesre. Végül adjuk hozzá a darált húst, a pirospaprikát, borsot és ízlés szerint sót. Keverjük alaposan, és süssük, amíg a hús szép barnára sül.

  3. Rétegezés:

    • Egy nagyobb tepsit (vagy tűzálló edényt) zsírozzunk ki egy kevés olajjal. Az edény aljára tegyünk egy réteg savanyú káposztát.
    • Erre kerül a húsos keverék felének a fele. A sült húsra szórjuk rá a főtt rizst, majd a réteg tetejére tegyük a káposzta másik felét.
    • A maradék húsos keverék jöhet ismét, végül pedig a káposzta utolsó rétege.

  4. Tojásos-tejfölös öntet:

    • Egy tálban keverjük össze a tojásokat és a tejfölt, majd öntsük a rakott káposzta tetejére. Ha szeretnénk, reszelt sajtot is szórhatunk rá, hogy ízletesebb legyen.

  5. Sütés:

    • Előmelegített sütőben, 180°C-on körülbelül 50-60 percig sütjük. A tetejének szép aranybarna színűre kell sülni.

  6. Tálalás:

    • Miután kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szeleteljük fel. Kínáljunk mellé friss kenyeret vagy tejfölt. Az ízek még jobban kiérződnek, ha másnap fogyasztjuk el, tehát érdemes előre elkészíteni!

Ez a retró rakott káposzta igazán meghitt hangulatot teremt a családi étkezéseken, és garantáltan mindenki tetszését elnyeri. Jó étvágyat kívánunk!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET