Ínycsiklandó retró rakott káposzta recept – A klasszikus magyar ízek
A retró rakott káposzta egy igazi klasszikus magyar étel, amely a múlt század közepén vált népszerűvé. Ez a laktató fogás ideális választás egy családi ebédhez vagy vacsorához, hiszen nemcsak finom, de elkészítése is viszonylag egyszerű. A rakott káposzta rétegezett zöldségekből, darált húsból és ízletes fűszerekből áll, amelyben a savanyú káposzta adja meg a karakterét. Ne hagyjuk ki a régi idők ízeit, készítsük el együtt ezt a remekművet!
Hozzávalók 4 főre:
- 1 közepes fej savanyú káposzta
- 500 g darált sertéshús (vagy marhahús)
- 250 g füstölt szalonna
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 150 g rizs
- 2 tojás
- 200 g tejföl
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt bors
- Só ízlés szerint
- 1 evőkanál olaj
- 100 g reszelt sajt (opcionális)
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Elkészítés menete:
Az alapanyagok előkészítése:
- Először is, főzzük meg a rizst. A rizst alaposan mossuk át, majd egy lábas vízben, enyhén sós vízben főzzük puhára, kb. 15 perc alatt. Amikor kész, tegyük félre hűlni.
- A savanyú káposztát átmossuk, majd egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni.
Húsfeltét elkészítése:
- A vöröshagymát és fokhagymát pucoljuk meg, majd apróra vágjuk. A füstölt szalonnát szintén kockákra vágjuk.
- Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk olajat, és adjuk hozzá a szalonnát. Pár percig pirítsuk, amíg kiengedi a zsírját és ropogósra sül.
- Ezután adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk üvegesre. Végül adjuk hozzá a darált húst, a pirospaprikát, borsot és ízlés szerint sót. Keverjük alaposan, és süssük, amíg a hús szép barnára sül.
Rétegezés:
- Egy nagyobb tepsit (vagy tűzálló edényt) zsírozzunk ki egy kevés olajjal. Az edény aljára tegyünk egy réteg savanyú káposztát.
- Erre kerül a húsos keverék felének a fele. A sült húsra szórjuk rá a főtt rizst, majd a réteg tetejére tegyük a káposzta másik felét.
- A maradék húsos keverék jöhet ismét, végül pedig a káposzta utolsó rétege.
Tojásos-tejfölös öntet:
- Egy tálban keverjük össze a tojásokat és a tejfölt, majd öntsük a rakott káposzta tetejére. Ha szeretnénk, reszelt sajtot is szórhatunk rá, hogy ízletesebb legyen.
Sütés:
- Előmelegített sütőben, 180°C-on körülbelül 50-60 percig sütjük. A tetejének szép aranybarna színűre kell sülni.
- Tálalás:
- Miután kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szeleteljük fel. Kínáljunk mellé friss kenyeret vagy tejfölt. Az ízek még jobban kiérződnek, ha másnap fogyasztjuk el, tehát érdemes előre elkészíteni!
Ez a retró rakott káposzta igazán meghitt hangulatot teremt a családi étkezéseken, és garantáltan mindenki tetszését elnyeri. Jó étvágyat kívánunk!