Jobban figyeljetek nyugdíjasok! Novemberben ezek a változások lépnek életbe

Nyugdíjszakértő szerint komoly nyugdíjemelés várható

Farkas András, a nyugdíjszakértő megszellőztette, hogy mennyire növekedhet idén az inflációhoz igazodó nyugdíjemelés. Az emelés valószínűleg arányos lesz, de a legkiszolgáltatottabb nyugdíjasoknak nem sokat segít majd.

A Központi Statisztikai Hivatal szeptemberben teszi közzé az augusztusi inflációs adatokat is tartalmazó gyorstájékoztatóját, amely a nyugdíjas-infláció kiszámításához is fontos adatokat tartalmaz. Az augusztusi adatok alapján a kormány becslést készít majd a nyugdíjas-infláció mértékéről, és ha az általános inflációt meghaladja, akkor a nyugdíjak pótlólagos emelését ez alapján határozzák meg – avatott be a részletekbe Farkas András nyugdíjszakértő. A szakember saját számításai alapján úgy véli, hogy a nyugdíjas-infláció akár elérheti a 18 százalékot is, esetleg akár 18,5 százalékot is elérhet.

Januárban már 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ami azt jelenti, hogy a kormány által előrejelzett infláció (17,5 százalék) alapján a nyugdíjakat további 2,5 százalékkal, míg a nyugdíjas-infláció alapján akár 3-3,5 százalékkal is megemelhetik.

Időben folyósítják az emelt nyugdíjakat

Ez azt jelenti, hogy a novemberben már folyósíthatják az emelt összegeket a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek. Emellett visszamenőlegesen megkapják a pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet az elmúlt 10 hónapra, valamint a 13. havi nyugdíjra is. Farkas András részletezte a nyugdíjemelés várható menetét.

A nyugdíjak elértéktelenedése komoly probléma

Farkas András elmondta a Növekedés.hu-nak, hogy a nyugdíjasok körében az utóbbi évtizedben folyamatosan zajlik a relatív elszegényedés. Az évente meghatározott nyugdíjak a valorizáció hatására tudják követni a keresetek növekedését, de ezután évről évre kisebb mértékben emelkednek a nyugdíjak az átlagkeresethez képest, így elindul egy folyamatos elszegényedési folyamat.

A jelenlegi nyugdíjrendszer nem képes kezelni ezt a problémát, ezért csak a közelgő nyugdíjreform adhat választ erre a kérdésre – mutatott rá a szakértő, hozzátéve, hogy “Ez egyre több nyugdíjast érint.” – írja a Blikk.