Kék fényben ragyogott a sötétben a csirkefarhát – Megdöbbentő eset a Nébih szerint

Egy budakeszi férfi döbbenten vette észre, hogy a nagyáruházláncban vásárolt csirkefarhát kéken világított. A 29 éves Dávid a hús elkészítése előtt érzelmes szagot érzett a konyhában, majd rájött, hogy a kellemetlen szag a csirkefarhátról árad. Ekkor tűnt fel számára még egy meglepőbb jelenség: a hús kéken világított még akkor is, amikor felkapcsolta a villanyt.

Rögtön lefotózta a különleges jelenséget, majd kidobta a csirkefarhátot. Hasonló esetekre korábban is volt már példa, azonban a pontos ok a mai napig rejtély. Elképzelhető, hogy baktériumok okozzák a jelenséget, vagy esetleg a szárnyasok gyors csontnövekedése váltja ki a különleges fényt.

Az érintett nagyáruházlánc az eset kapcsán vizsgálatot indított, és közölték, hogy kétféle ok is lehet a jelenség hátterében. A Pseudomonas baktériumok okozhatják a foszforeszkálást, amely akár a konyhai előkészítés vagy helytelen tárolás során is előfordulhat. Ezek a baktériumok olyan pigmenteket termelnek, amelyek sötétben maguktól világítanak, és nem igénylik az UV-fénnyel való gerjesztést.

A másik lehetőség pedig a szárnyasok gyors csontnövekedése, amikor foszforvegyületek épülnek az állat csontjaiba, és ez valamilyen kémiai folyamattal jár, amely fénykibocsátást eredményez.

A gyártó cég kiemelte, hogy ők szigorú vízvizsgálati előírásoknak felelnek meg, és így eddig még nem találtak Pseudomonas-szennyeződést a vízükben.

Az ügyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is nyomozást indított. A szakértők szerint a bakteriális fertőzés csak akkor eredményez foszforeszkálást, ha az UV-fénnyel találkozik. Más lehetséges okként pedig a gyors növekedésre utaltak, amikor a csontokba épülő foszforvegyületek is összefüggésbe hozhatók a jelenséggel.

A NÉBIH kiemelte, hogy ha a vásárló bármilyen okból undort érez az élelmiszerrel kapcsolatban, akkor nem szabad elfogyasztania vagy feldolgoznia azt. A legjobb, ha visszaviszi a terméket az áruházba, hogy jelezze a problémát.