Készpénzfelvétel ATM-ből – Aggasztó növekedés a kártyabirtokosok kárára

Az idei második negyedévben aggasztóan megnőtt a készpénzfelvétellel kapcsolatos átverések száma és értéke az előző év hasonló időszakához képest.

Az adathalászathoz és adatlopáshoz kapcsolódó csalások továbbra is gyakoriak, és jelentős károkat okoznak. Az Azénpénzem.hu legfrissebb információi szerint a károk összege 285 millió forinttal nőtt az előző évhez képest. Különösen aggasztó, hogy a kárterhelés szinte kizárólag magánszemélyeket érint, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Az adathalászat és adatlopás veszélyes, mivel az elkövetők hozzáférést szereznek az áldozatok személyes és pénzügyi információihoz, majd ezeket az adatokat visszaélésre használják. Emellett a pszichológiai manipulációval próbálják rávenni az áldozatokat a felesleges pénzfelvételre vagy tranzakciókra.

Az ilyen típusú bűncselekmények elleni védekezés kiemelten fontos. Mindenki, de különösen magánszemélyek és idősebb személyek, akik gyakran a támadások célpontjai lesznek, óvatosan kell kezelniük pénzügyeiket, és meg kell tanulniuk az adathalászat és manipuláció elleni védekezési módszereket. Fontos az is, hogy az ilyen eseteket azonnal jelentsék a hatóságoknak, hogy segítsék az elkövetők azonosítását és újabb áldozatok megelőzését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb közleménye szerint a második negyedévben megnőtt a készpénzfelvételekhez kapcsolódó visszaélések száma és értéke. Ebben az időszakban összesen 112 millió forintos kár keletkezett.

Fontos megjegyezni, hogy a károk nagy része a kártyabirtokosokat terheli. Az adatok szerint a második negyedévben a lakosság közel 280 millió forintot veszített el, míg a bankok csak körülbelül egymillió forintot. Ez azt jelenti, hogy a kár jelentős része a kereskedőkre hárul.

Ezek az adatok arra figyelmeztetnek bennünket, hogy fokozottan ügyeljünk a pénzügyi tranzakciókra. A kártyabirtokosoknak kiemelten fontos óvatossággal kezelniük pénzügyeiket, és az esetleges gyanús helyzeteket azonnal jelenteni a bankjuknak. A kereskedőknek is érdemes figyelmesnek lenni a tranzakciók során, hogy megakadályozzák a visszaéléseket.