Lehetséges, hogy Magyarországon később vezetik be az eurót?

Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén, és azóta folyamatosan téma, hogy mikor történik meg nálunk az euró bevezetése. Több EU-tagország már áttért a saját pénzneméről az euróra, de Magyarországon megoszlanak a vélemények arról, hogy ez mennyire lenne előnyös a gazdaságunk számára. Azonban egy biztos, sokan sajnálnák, ha örökre eltűnne a forint.

Korábban már sok becslés volt arra vonatkozóan, hogy mikor vezetik be az eurót Magyarországon, de úgy tűnik, hogy lassan és fokozatosan haladunk a bevezetés felé, ha egyáltalán valaha is arra kerül majd a sor. Egy januári felmérés szerint a magyarok 72%-a támogatja az euró bevezetését, de a szakértők szerint ennek természetesen vannak előnyei és hátrányai is.

Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja nemrég elárulta, hogy az MNB hivatalos becslése szerint Magyarország valamikor a 2030-as években vezetheti be az eurót. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 17 évig marad még a forint, és utána búcsút kell vennünk tőle. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez az időpont még változhat, mivel jelenleg még messze vagyunk attól, hogy teljesítsük az euróövezethez való csatlakozáshoz szükséges maastrichti kritériumokat.

Amúgy az MNB nemrégiben kiadott új emlékérmeket, közöttük egy 500 000 forintos érmét is, amely állítólag a legértékesebb darabja az idei programnak, és csak korlátozott példányszámban készült Magyarországon.