Lenyűgöző és megdöbbentő tények a testünkről, amiket kevesen ismernek

Az ínszalagok gyengülése lábboltozat süllyedéshez vezethet

Az évek során az ínszalagok fokozatosan gyengülhetnek, különösen azoknak, akik túlsúlyosak vagy cukorbetegségben szenvednek. Ez a lábboltozat süllyedését eredményezheti, aminek következtében a lábak szélesebbek és hosszabbak lehetnek. Ez azt jelenti, hogy az idő múlásával akár egy vagy akár két mérettel is nagyobb cipőre lehet szükségünk.

A testben található elegendő mennyiségű vas egy 3 cm-es szög létrehozásához

A testünkben található vas mennyisége meglepő lehet. Valójában elegendő mennyiségű vas van jelen a testünkben, hogy létrehozzunk egy 3 cm-es szöget. Ez a tény jól szemlélteti, hogy milyen sokféle rejtett folyamat zajlik testeinkben.

Bizonyos testrészeink tovább növekedhetnek az idősödés folyamatában

Míg sokan úgy gondolják, hogy a testünk növekedése a pubertás kor végével befejeződik, valójában vannak olyan testrészek, amelyek az idősödés folyamatában továbbra is növekedhetnek. Ezek közé tartoznak a láb, az orr, az áll és a fülek. Tehát ha valaha is azt kérdezték tőled, hogy miért olyan nagy a füled, most már van egy válaszod!

A hullámvasút hatása a testeinkre

Amikor egy hullámvasút a legmagasabb pontjára ér, ott rövid ideig megáll, hogy fokozza a feszültséget, majd zuhanásba kezd. Miközben a biztonsági öv a helyén tartja a testünket, a belső szerveink, mint például a gyomrunk és a beleink, kisebb mozgásba kezdenek a nagy sebesség miatt. Bár ezek a mozdulatok nem károsítják a belső szerveket, az idegrendszerünk mégis úgy érzékeli, mintha a gyomrunk a torkunkba ugrana. Ezért tapasztalhatunk ilyen érzéseket.

A zene hatása a szívverésre

Bizonyára te is észrevetted, hogy egy lassú dal hatására megnyugszol, míg egy pezsdítőbb zene hatására felpörögsz. Ez azért van, mert a szívünk igyekszik követni a hallott zene rezgéseit. Bár nem szünetet tart a szívdobbanás, minden szívnek megvan a saját elektromos vezérlése. Ez azt jelenti, hogy amíg a szívünk oxigénhez és táplálékhoz jut, folytatja a munkáját, akár eltávolítják a testünkből vagy sem.

A testzsír és az időjárás kapcsolata

A nők testzsír százaléka általában magasabb, mint a férfiaké. Ez azt jelenti, hogy több meleget képesek raktározni a belső szerveik számára, amelyeket melegen tartanak. Azonban ha a végtagok hideget éreznek, ez hatással lehet a test többi részére is. Kutatások szerint a nők hidegtűrése általában alacsonyabb, mint a férfiaké, ami a férfiak nagyobb izomtömeggel is magyarázható. Tehát ugyanazzal a hideg hőmérséklettel szemben a nők ujjaiban lévő ereket jobban összehúzódnak, ezért gyorsabban fáznak.

Az egyedi ujjlenyomat mellett van még egy testrészünk is, amely hasonlóan egyedi

Minden embernek egyedi ujjlenyomata van, ami rendőrségi nyilvántartásokban és nyomozási projektekben is hasznos lehet. Azonban talán nem tudtad, hogy van egy másik testrészünk is, amely hasonlóan egyedi. A nyelvünk minden egyes emberben, akár az ujjlenyomatunk, egyedi és különböző vonalakkal rendelkezik.

A szívünk napi energiatermelése

A szívünk minden nap annyi energiát termel, amely elegendő lenne ahhoz, hogy egy 20 km-es távot megtegyünk egy kamionnal. Ez az érték jól szemlélteti a szívünk hihetetlen erejét és működését.

A hőmérséklet hatása az ízekre

Az ízeket nagymértékben befolyásolja a hőmérséklet. Kiderült, hogy bizonyos ízérzékelő receptorok a legérzékenyebbek a szobahőmérsékletű vagy annál melegebb élelmiszerek esetén. Ezért a forró kávé kevésbé tűnhet keserűnek, mivel a keserű ízt érzékelő ízlelőbimbók kevésbé érzékenyek, amikor a kávé forró. Emellett a szagok is hozzájárulnak az ízek élményéhez, ezért még a legkeserűbb forró kávé is finomabb ízű lehet, kellemes illata miatt. Tehát a szobahőmérsékletű kávé nem ugyanolyan illatú.

A testszag valódi oka

Az izzadság maga szagtalan. A testszag a bőrön található baktériumokkal való keveredés eredménye. Amikor izzadunk, a baktériumok reagálnak az izzadsággal, és ez a reakció okozza a kellemetlen testszagot.

A bélrendszer és a belső óra kapcsolata

A bélrendszerünk működését a bélösszehúzódásokat irányító kifinomult idegrendszerünk szabályozza. Ez az idegrendszer kapcsolatban áll az ún. belső órával, amely éberré tesz minket reggelente és álmosít sötétedéskor. Ezért legtöbb embernek nincs szüksége arra, hogy éjszaka közepén nagy dolgát végezze, hacsak nincs valamilyen időszakos vagy akut egészségügyi probléma.

A húgyhólyag korlátai

Bár a húgyhólyagunk képes kitágulni egy bizonyos térfogatig, normál körülmények között 6-8 órát képesek vagyunk aludni anélkül, hogy fel kellene mennünk a mosdóba. Azonban bizonyos egészségügyi állapotok vagy az esti nagy folyadékbevitel képes az éjszaka közepén felébreszteni minket, hogy ki kell ürítenünk a hólyagunkat. Természetesen, ha felébredünk az éjszaka közepén, lehet, hogy úgy érezzük, muszáj mennünk.