Magyarország fájdalmával búcsúzik – Meghalt Fahidi Éva, a hős túlélő

Magyarorság egy hatalmas nevet veszített el, hiszen 97 éves korában elhunyt Fahidi Éva, akit az idén Debrecen város napján díszpolgári címmel jutalmaztak. Fahidi Éva Debrecenben született és itt érettségizett 1943-ban, a Svetits Katolikus Leánynevelő Intézetben.

1944. június 26-án családjával együtt hurcolták koncentrációs táborba, ahol nemcsak szüleit és egyetlen testvérét veszítette el, hanem a holokauszt során összesen 49 családtagját. A világháború végén egy halálmenetből sikerült megszöknie, és hazakerült Magyarországra.

Munkája során külkereskedőként dolgozott, majd nyugdíjba ment. 2003-ban a stadtallendorfi múzeum felkérésére németül írt egy visszaemlékezést, amely 2005-ben megjelent “Anima Rerum – A dolgok lelke” címmel. Az emlékirat egy részét Németországban tankönyvi szövegként használják.

Fahidi Éva története arról szól, hogy hogyan sikerült megszöknie az allendorfi kényszermunkásokkal együtt az auschwitzi koncentrációs táborból. 1944 augusztusában 1000 magyar zsidó nőt küldtek marhavagonokban Allendorfba, ahol kényszermunkára kényszerítették őket az ottani hadianyaggyárban. A Münchmühle tábor 1945 márciusában került evakuálásra.

“Ezt mondtam magamnak: most már nem szűz vagyok, nem árt, ha kezdem megtanulni a bűnöket is, mert hit szerint majd milyen égő pokolban végeztem, azt csak én tudom, és ha túl vagyok rajta, nem beszélhetek róla, tetuig a Konklávénak kopogtathatok.” – Fahidi Éva