Meglepetésszerű közleményt adott ki a kormány – Új villanyszámla-rendszer érkezik Magyarországra

A napelemrendszerek szaldo-elhatárolásának rendszere változik. Itt talál néhány fontos információt az új szaldo-elhatárolási rendszerről:

Havi szaldo-elhatárolás: A jelenlegi éves szaldo-elhatárolás helyett a havi szaldo-elhatárolás kerül bevezetésre a napelemrendszerek esetében. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban elszámolják a megtermelt energia és a felhasznált energia közötti különbséget. Ennek előnye, hogy azonnali visszajelzést kapnak a napelemrendszerek tulajdonosai az elért eredményekről.

Havi elszámolás a következő év elejétől: Az új havi szaldo-elhatárolási rendszer várhatóan a következő év elejétől lép életbe. Ez azt jelenti, hogy a napelemrendszerek tulajdonosai már a 10 évet meghaladó időszakokban is havonta számolhatják el az energia felhasználást és termelést.

Bruttó elszámolás újonnan csatlakozóknak: Az újonnan csatlakozók számára bruttó elszámolás lesz érvényben. Ez azt jelenti, hogy a termelt energia teljes bruttó összegét veszik figyelembe az elszámolás során. Az újonnan telepített napelemrendszerek esetében ez lehetőséget kínál a tulajdonosoknak a megtérülés javítására.

Az ilyen változtatások általában azzal a céllal történnek, hogy ösztönözzék az alternatív energiaforrások, mint például a napelemrendszerek használatát. A havi szaldo-elhatárolás valós időben ad visszajelzést a termelés és felhasználás egyensúlyáról, ami elősegítheti a hatékony energiahasználatot. Az újonnan csatlakozók számára a bruttó elszámolás lehetőséget teremt a beruházás vonzóvá tétele.

Az új rendszerben a napelemes háztartások havonta rögzítik a rendszerükből felvett és visszaadott energia mennyiségét. Ezután a hálózatüzemeltetővel történik a nettó szaldo-elhatárolás, amely alapján kiderül, hogy a háztartás mennyi energiát adott vissza a hálózatba vagy vett le róla. Az új szaldo-elhatárolási rendszernek számos előnye lehet a háztartások és energiafelhasználók számára. Az állandó, havonta történő visszajelzés lehetővé teszi az energiahatékonyság növelését. Emellett az újonnan csatlakozóknak elérhető bruttó elszámolás további ösztönzést jelenthet a napelemrendszerek telepítésére.

A bejelentés szerint szeptemberben a minisztérium tervezi az új napelemrendszerek csatlakoztatására szolgáló lehetőségek felülvizsgálatát Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy az új rendszer mellett újabb lehetőségek nyílnak majd a háztartások számára a napelemrendszerek telepítésére, ami hosszú távon elősegítheti a zöldenergia felhasználásának növekedését.

A bejegyzés Váratlan bejelentést tett a kormány – Itt az új villanyszámla-rendszer Magyarországon jelent meg először.