Minden hölgy figyelmébe! Ha arcán szőrszálakat tapasztalsz, komoly veszélyhelyzetben lehetsz!

A női arc természeténél fogva nem jellemző a erős, feltűnő szőrszálak megjelenése. Ha mégis így van, az lehet, hogy az idő múlása miatt következik be, de más esetekben akár súlyos egészségügyi problémákat is jelezhet. Ha a szőrszálak száma meghaladja az egy-kettőt, akkor beszélünk hirzutizmusról. Ennek több kiváltó oka lehet, például:

– Genetika: Ha több családtagnál is előfordult ez a jelenség, az lehet, hogy öröklött, és nem jelent veszélyt az egészségedre.

– Hormonális egyensúlyzavar: Ez arra utalhat, hogy felborult a hormonháztartásod, és a szervezeted több férfihormont termel, mint amennyi szükséges lenne. Ebben az esetben érdemes szakemberhez fordulni.

– Életkor: Az öregedés során egyre kevesebb ösztrogént termel a szervezet, ezért előfordulhatnak ilyen szőrszálak idős korban. Előfordulhat, hogy már 70 évesen, de másoknál csak 90 felett jelennek meg.

– Policisztás ovárium szindróma: Ez már egy komolyabb egészségügyi probléma, melyhez súlyosabb tünetek is társulhatnak, mint például a fogyás nehézsége, terméketlenség vagy más súlyosabb egészségügyi problémák. Ilyenkor mindenképpen fordulj orvoshoz.

– Cushing-szindróma: Amennyiben erre a betegségre jellemző tüneteket tapasztalsz, mint például erős striák, súlynövekedés és erős szőrösödés, mindenképpen keress fel szakembert.

– Veleszületett mellékvese hiperplázia: Ez is okozhat szőrösödést, azonban ha nálad fennáll, valószínűleg már tudsz róla, mivel a születéskor kimutatható, és igen ritka.

– Terhesség: A terhesség alatt előfordulhat, hogy megnő a szőrömennyiség a testen, de ezt nem kell feltétlenül aggodalommal fogadni. Valószínűleg átmeneti jelenségről van szó, amit a női testet érő erős hormonális hatások okoznak.

Ha hasznosnak találtad ezt az információt, ne felejtsd el megosztani, hogy barátaid is tudjanak róla! Fontos azonban tudni, hogy ezek az információk csak tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi tanácsnak. Diagnózist csak orvos állíthat fel! Ha betegségre gyanakszol, mindenképpen keresd fel az orvost, mivel semmilyen más eljárás nem helyettesítheti az orvosi kezelést! Jó egészséget kívánunk!