Minden nap fogyasztod ezeket az élelmiszereket, noha akár rákot is okozhatnak!

Gyakorlatilag mindenki tisztában van azzal, hogy az egészséges táplálkozás mennyi előnyt jelent a testünk megfelelő működése és a betegségek megelőzése szempontjából. Azonban csak kevesen követik a táplálkozási irányelveket tudatosan. Sokan csak akkor ébrednek rá a helyzet súlyosságára, amikor már valami baj van. Például, a szív- és érrendszeri betegségek, emésztési problémák és súlyproblémák mind az étkezési szokásaink hatása alatt állnak. Egyértelmű, hogy sok “ártalmatlannak” hitt élelmiszer hozzájárul a rákos megbetegedések kialakulásához is. De mi is tartozik ehhez a listához?

1. Üdítőitalok

Ízletes, színes, pezsgő vagy szénsavmentes italok, amelyek azonnal felszívódó cukrot tartalmaznak. Ha nincs cukor a termékben, akkor tartósítószert, színezőanyagot és aromákat tartalmazhat. A többség nem is tudja, hogy ezek az italok az egyik legkárosabb élelmiszerkategóriába tartoznak, amelyekből sokan nap mint nap fogyasztanak, több üveggel vagy dobozzal is.

2. Mikrós popcorn

Kényelmes, mikrózható tasakban néhány perc alatt elkészül az illatos popcorn. Azonban a csomagolás olyan vegyi anyagot tartalmaz, amely nemcsak meddőséghez, hanem máj-, here- és hasnyálmirigyrákos megbetegedésekhez is vezethet.

3. Hidrogénezett olajok

A transzzsírok lehetővé teszik a feldolgozott termékek, különösen a félkész és késztermékek hosszabb ideig tartósítását. Azonban másik tulajdonságuk is van: megváltoztatják a sejtek membránjának szerkezetét és flexibilitását, amely rákhoz vezethet.

4. Finomított élelmiszerek

A cukor és más édesítőszerek, mint például a fruktóz, rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása növeli a rák kialakulásának kockázatát. Sok termékben található cukor, amelyet gyakran magas fruktóztartalmú kukoricaszirupként tüntetnek fel.

5. Magas kalóriatartalmú élelmiszerek

A túlzott napi kalóriabevitel, nemcsak az elhízás miatt, hanem ennek kockázatait is figyelembe véve, nem biztonságos. A túlsúly az egyik legfőbb kockázati tényezője a vastagbél-, mell-, vese-, nyelőcső-, epehólyag- és méhrák kialakulásának.

6. Vegyszerrel kezelt zöldségek és gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök sok vitamint, ásványi anyagot, rostot, vizet, antioxidánst és egyéb növényi hatóanyagot tartalmaznak, amelyek fontosak az egészségünk megőrzése és többek között a rákos megbetegedések megelőzése szempontjából. Mindig ügyelj arra, hogy jó forrásból származó termékeket vásárolj. Kerüld a túlzottan permetezett terményeket.