Mit kevesen tudnak a cukorbetegségről…

Az édesbetegség, különösen a 2-es típusú cukorbetegség, egyike a legelterjedtebb betegségeknek a világon, mégis kevesen ismerik ennek a kialakulását és okait.

A 2-es típusú cukorbetegségben a vércukorszint magasabb a normálnál, amit hiperglikémiának nevezünk. De mi végre alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség?

Ennek több kiváltó oka lehet, köztük túlsúly, mozgásszegény életmód, örökletes hajlam, policisztás petefészek-szindróma és terhességi cukorbetegség. Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet nem termel elegendő inzulint, míg a 2-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet nem használja fel azt megfelelően.

Ha túl sok cukrot fogyasztunk, a hasnyálmirigy túl sok inzulint termel, de ez hosszú távon nem fenntartható, ezért csökkenti az inzulintermelést. Ennek eredményeként emelkedik a vércukorszint, és ezt az állapotot inzulinrezisztenciának nevezik. Ennek kiváltó okai lehetnek az édes ételek és italok túlzott fogyasztása, valamint a rossz minőségű, gyorsan felszívódó szénhidrátok. Az ülő életmód, a genetika és a terhesség is befolyásolja ezt a betegséget. Ha már volt cukorbetegség a családban, nagyobb a kockázata a cukorbetegség kialakulásának, de megfelelő életmóddal minimalizálhatóak ezek a kockázatok.

A 2-es típusú cukorbetegség nem csak az elhízott emberekre jellemző, hanem bármelyikre, aki túl sok cukrozott és gyorsan felszívódó szénhidráttal gazdagított élelmiszert fogyaszt. Vigyázzunk az egészségünkre!