Nagy botrány – A legnépszerűbb orrspray hatástalan!

Amerika gyógyszerfelügyelete, az FDA, azt nyilvánította, hogy a legnépszerűbb orrdugulás elleni gyógyszerek fő hatóanyaga hatástalan. A fenilefrint tartalmazó recept nélkül kapható orrcseppek és orrsprayk nem bizonyulnak hatékonynak. Az FDA aggályokat fogalmazott meg a gyógyszerek fenilefrin tartalmának növelése kapcsán, mivel ez súlyos mellékhatásokhoz vezethet, például veszélyes vérnyomásnövekedéshez.

A fenilefrint tartalmazó, szabadon kapható készítmények az elmúlt időszakban a legnépszerűbb orrdugulás elleni gyógyszerekké váltak az Egyesült Államokban. Ez következett a 2006-os szövetségi törvény elfogadására, amely a korábban elterjedt pszeudoefedrin tartalmú szerek vénykötelessé tételét eredményezte. Ha az FDA elfogadja a tanácsadók javaslatát, akkor a legnagyobb gyógyszergyártóknak gondoskodniuk kell arról, hogy az érintett készítményeket eltávolítsák a gyógyszertárak polcairól.

Frissítés:

Az FDA vizsgálata nem a nazális (orrjáraton keresztüli), hanem a szájon át történő fenilefrin-használatról tett közzé eredményeket. Erre figyelmeztetett több olvasó és a Szkeptikus Társaság. Jelenleg Magyarországon nincs olyan tablettakészítmény, amely kizárólag fenilefrin hatóanyagot használ az orrjárat tágítására, és az FDA sem illetékes hatóság Európában. Így ez az egész hír nem igazán érint minket itt Magyarországon.