Nagy büntetést kockáztatsz, ha ezen a napon, ekkor fűnyírást végzel! Sokan nincsenek erről tudatában!

Akik kertes házban laknak, pontosan tisztában vannak vele, hogy a fűnyírás nem egy könnyű feladat, akár hetente kétszer is szükséges lehet végezni, attól függően, hogy mennyire gyorsan nő a fű az udvaron. Az emberek nagy része hétköznapokon dolgozik, általában délután 4 vagy 5 óráig van a munkahelyén, majd csak ezután ér haza. A kisgyermekes családok délutánja pedig akár zsúfolt is lehet, hiszen a legtöbb foglalkozás és sporttevékenység a késő délutáni órákra esik, aminek következtében a szülők csak este érnek haza, teljesen kimerülten. Sok család tapasztalja, hogy mire megvacsoráznak, lezuhanyoznak és lefektetik a gyerekeket, már majdnem éjszaka van, és nincs is idejük a kerti munkákra, ezeket csak hétvégén tudják elvégezni.

Azonban létezik egy rendelet, amely szerint a kertes házban élőknek tilos a hét egy bizonyos napján “zajongani”, azaz füvet nyírni. Az ingatlan tulajdonosainak a házuk körül és bizonyos közterületeken is bizonyos feladatokat kell elvégezniük, amit nem csak a törvényi előírások miatt, hanem közösségünk érdekében is meg kell tenniük – figyelmeztet egy fővárosi jegyző. Ezek a feladatok a következők: minden ingatlant a tulajdonos, kezelő vagy használó rendben kell tartani, felszabadítva a hulladéktól és a gyomnövényektől – különös tekintettel a parlagfűre; ugyanez vonatkozik az ingatlanhoz tartozó közterületen található járdaszakaszra és az esetlegesen ott található zöld sávra; a házhoz tartozó gyepfelület, virágágyások és fák gondozása is a tulajdonos felelőssége; nem szabad megfeledkezni a járdáról, a kapu- és garázsolajtól való tisztán tartásról sem; az ingatlanhoz tartozó járdaszakasz melletti csapadékvíz-elvezető árkokat rendszeresen ki kell takarítani, gyommentesítésre kell gondoskodni, és a járműbehajtók átjáróit is rendszeresen karban kell tartani, tisztítani, gyommentesíteni, ahogy a csapadékvíz zavartalan lefolyásáról is gondoskodni kell; a felfelé hajló faágakat meg kell metszeni, hogy biztosítsuk a balesetmentes közlekedést; a járdaszakaszok felett lévő ágakat is vissza kell vágni, sarokház esetén pedig biztosítani kell a belátást. Azok, akik ezeket a feladatokat nem végzik el, jogi felelősségre vonhatók és közigazgatási bírsággal is sújthatók.

Tehát tisztáztuk, hogy a ház körüli zöldfelületekért a lakóknak, tulajdonosoknak kell felelősséget vállalniuk, csak annyi a kérdés, hogy megtehetik-e ezt akár vasárnap este 8 órakor vagy reggel 6 órakor. Erre vonatkozóan egy 2008-as rendelet rögzíti az alapszabályokat, amely szerint reggel 6 és este 22 óra között megengedett a zajkibocsátás, lakott területen belül 50-55 decibelig. Este 22 órától reggel 6 óráig ez a szint 40-45 decibelre csökken, ennél magasabb zaj már csendháborításnak számít. A fűnyírást – mint külső zajforrást – azonban szigorúbb szabályok vonatkoznak – írja a FEOL.hu. Hétköznapokon reggel 7 és este 20 óra között szabad csak füvet nyírni. Hétvégén és munkaszüneti napokon még korlátozottabb a zajkibocsátás mértéke: szombaton reggel 9 és dél között még megengedett a minimális zajkibocsátás, míg vasárnap és munkaszüneti napokon egyáltalán nem szabad zajt okozni. Kivéve, ha az önkormányzat másképp nem rendelkezik. Ők ugyanis saját rendeleteket hozhatnak, amelyek módosíthatják a helyi zajvédelmi és zajkibocsátási szabályokat. – olvasható a ripost.hu oldalán. A lakók nyugalmának biztosítása érdekében a kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajkeltő tevékenység (pl. fűnyírás, motoros fakivágás, kerti traktor használata) a következő időpontokban végezhető: munkanapokon 7:00 és 20:00 óra között, szombaton és pihenőnapnak minősített napokon 9:00 és 12:00 óra között, valamint 15:00 és 18:00 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig egyáltalán nem végezhető.